Cookies

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond maakt gebruik van cookies om uw bezoek zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X


print paginaSimon Allemeersch, Barbara Claes en Stefanie Claes (De Werf en Silence Fini) Het fantastische leven van de Heilige Sint- Christoffel zoals samengevat in twaalf taferelen en drie liederen

za 08 sep 2012 - 19u30

Geweest

Ode aan de fantasie

De Heilige Christoffel waakt over iedereen in het verkeer, over Amerika, alle immigranten, timmerlieden, schilders, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen – en hij zou bescherming bieden tegen besmettelijke ziekten, onverwachte dood, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten en tandpijn. Geïnspireerd op de legende van Sint-Christoffel creëren Simon Allemeersch, Barbara Claes en Stefanie Claes een wonderlijk universum, aangestuwd door de virtuoze jazzmuziek van drummer Giovanni Barcella en saxofonist Jeroen Van Herzeele. Door middel van allerlei machinerieën, poppen, maquettes, maskers, objecten en film brengen de drie theatermakers de Heilige Christoffel weer tot leven, inclusief mirakels en relikwieën. Voor je ogen ontvouwt zich een verhaal dat op een speelse manier verwijst naar onze grote angsten, onze schrik voor het onverwachte en het monsterlijke. Ook geselecteerd voor het Theaterfestival Vlaanderen.

Op vrijdag 31 augustus werd de voorstelling bekroond met de Roel Verneirs Prijs tijdens het Vlaams Theaterfestival. De prijs is vernoemd naar de voormalige coördinator van Het Theaterfestival en columnist Roel Verniers, die vorig jaar overleed. Er hangt een creatiebudget van 10.000 euro aan vast.

 

 

Met nagesprek
Deze voorstelling is te combineren met De verleiding van Maarten Westra Hoekzema om 21u30. Na deze voorstelling is er een nagesprek met Simon Allemeersch, Barbara Claes, Stefanie Claes en Maarten Westra Hoekzema onder leiding van Don Verboven. Als theatermaker, oud-directeur van het Vlaams Theaterfestival en oud-directeur van het Vlaams Theater Instituut is Verboven nauw betrokken bij de Vlaamse talentontwikkeling.

Volgens de pers
“Het is een wonder, de ontroerende en tegelijk beangstigende schoonheid van het kleine, waarin de uitzonderlijke beeldtaal van de zussen Claes, het objectentheater van Allemeersch en de live jazzy klanken van drummer Giovanni Barcella en saxofonist Jeroen Van Herzeele elkaar hier treffen. (…) Of hoe een theatraal kleinood loutert én bouleverseert!” (Liv Laveyne op cobra.be, 11 april 2012)

“Deze lui zijn meesters in het verrassen en met emotie(tjes) overompelen van het publiek. Een aanrader voor de (theater)avonturier en een krachtig tegengif voor de ‘marketing van de angst’.” (Els Van Steenberghe in Knack, 7 april 2012)
 

Volgens de jury
De legende van patroonheilige Sint-Christoffel, beschermheer van reizigers tegen van alles en nog wat, vormt de brede korf waar de makers hun meest burleske fantasie op loslaten. Resultaat: een reeks beeldende acts die de verrassing van dit seizoen opleveren. Niet alleen de makershouding van dit trio – een frisse combinatie tussen persoonlijke noodzaak en aandacht voor niet evidente maatschappelijke thema’s – vindt de jury een voorbeeld voor het hele (figuren)theater. Net zo overtuigend is het verhaal dat al deze art brut-poëzie uitdraagt: ons onveiligheidsgevoel is gewoon een sociaalpsychologische instelling. Een (concert)voorstelling die schuurt en toch breed toegankelijk blijkt: het kan wél.

Simon Allemeersch (1980) volgde de regieopleiding aan het Rits in Brussel en startte zijn carrière bij het Nieuwpoorttheater in Gent. Hier werkte hij mee aan voorstellingen en sociaal-artistieke projecten. In 2006 won hij de prijs voor Jong Theater op Theater Aan Zee met de voorstelling Marre de Boire (2006). Barbara Claes (1983) studeerde Audiovisuele Assistentie aan het Rits en volgde een master in Dramatische Kunsten. Ze werkte al bij verschillende huizen en gezelschappen zoals BRONKS, Abattoir Fermé en De Maan (Nimmermeer), KVS en CAMPO (A l’attente du Livre d’Or). Ze werkt regelmatig samen met haar zus Stefanie Claes (1983) Stefanie studeerde Illustratie aan Sint-Lucas in Gent en behaalde een master Theaterregie aan het Rits. Ze werkte als theatermaker o.a. bij Theater Zuidpool (Kreon), BRONKS, het Batârd-festival, KVS en CAMPO (A l’attente du Livre d’Or). In 2010 won ze met Het feest van de platte cake (een productie van kc nona) de prijs voor Jong Theater op Theater Aan Zee. In 2011 maakte ze voor TAZ samen met haar zus Barbara de voorstelling Triomff.

spel: Simon Allemeersch, Barbara Claes, Stefanie Claes | saxofoon: Jeroen Van Herzeele | drums: Giovanni Barcella | dramaturgie: Bart Capelle | scenografie: Jozef Wouters, Simon Allemeersch | techniek: Michiel Soete, Frédéric Aelterman, Luc Cools | productie: kunstencentrum De Werf, Silence Fini

www.dewerf.be
www.silencefini.be
 

0

Programma

 Volledig programma

Hou mij op de hoogte

Ja! ik wil nieuws per email en/of per post ontvangen.  Inschrijven