Cookies

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond maakt gebruik van cookies om uw bezoek zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

print paginaArcam Architectuurlezing Jon Kristinsson

di 06 nov 2012 - 20u15

Geweest

ARCAM TE GAST IN DE BRAKKE GROND

ARCAM nodigt regelmatig architecten, stedebouwkundigen en landschapsarchitecten uit die zich diepgaand mogen profileren door te vertellen over fascinaties, inspiratiebronnen, liefde voor het vak en actuele positie in het bouwproces.

Reagerend op de actualiteit en het programma worden In het ARCAM gebouw lezingen georganiseerd.

Jon Kristinsson
Volgend op het indrukwekkende optreden van de 32-jarige Tom Bosschaert, die in oktober bij ARCAM in De Brakke Grond een geluid over duurzaam ontwerpen liet horen dat wellicht mag gelden als de stem van een nieuwe generatie, is in november het woord aan de 76-jarige Jón Kristinsson (Reykjavik, IJsland, 7 mei 1936), Nederlands architect en oervader van het duurzaam ontwerpen in Nederland. Na een korte loopbaan in de zeevaart, gevolgd door een staatsexamen Gymnasium ß in Reykjavik, startte Kristinsson in 1966 met zijn echtgenote en collega Riet Reitsema een architecten- en ingenieursbureau in Deventer. Onder hun leiding groeide het uit tot een middelgroot bureau gespecialiseerd in duurzaam en energiezuinig bouwen vanuit een visie op integraal ontwerpen.

In de periode 1992-2001 was Kristinsson samen met Kees Duijvestein hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen aan de Factulteit Bouwkunde van de TU Delft. Sinds zijn emeritaat in 2001 werkt Kristinsson in de luwte bij het bureau dat hij oprichtte, Architecten- en Ingenieursbureau Kristinsson.
Kristinssons uit 1976 daterende ontwerp voor een zelfvoorzienend ('autarkisch') stadskantoor voor Lelystad werd nooit gebouwd, maar omvatte wel 's werelds eerste seizoenswarmteopslag in de natte kleibodem, plus een groot aantal andere vernieuwende technieken.

Tussen 1979 en 1983 werden naar ontwerp van Kristinsson in Schiedam sociale huurwoningen gebouwd die een minimum aan energie nodig hadden. Daarin werd gebruik gemaakt van passieve zonne-energie, nieuwe warmteisolatietechnieken en een geiser zonder waakvlam.

In 1980 kwam Kristinsson met een plan voor het leegmalen van ringvormige eilanden (atollen) in de Noordzee als alternatief voor kernenergie. Hiermee zou een combinatie van landwinning, kustbeveiliging, windenergieopslag en algenkwekerij tot stand worden gebracht.

Voor de Floriade 2012 in Venlo ontwierp Kristinsson een zelfvoorzienende tentoonstellingskas gecombineerd met kantoorlandschap. Dit gebouw functioneert zonder toevoer van gas of elektriciteit van buiten en zonder riolering.

Toegang: € 10, studenten € 7,50
Kaartverkoop: ARCAM, Prins Hendrikkade 600, en op de avonden zelf, indien voorradig, aan de zaal vanaf 19.30 uur. Reserveren is niet mogelijk.

 

Programma

 Volledig programma

Hou mij op de hoogte

Ja! ik wil nieuws per email en/of per post ontvangen.  Inschrijven