Cookies

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond maakt gebruik van cookies om uw bezoek zo plezierig mogelijk te maken.

Meer informatie

X

print paginaSnake Dance + Performance Manu Riche, Patrick Marnham en Jerry Killick

za 24 nov 2012 - 19u30

Geweest

Read English text

Kaarten: standaard €10 / met korting €7,50
Koop
je kaartje online via de IDFA website.
 

Film Snake Dance door Manu Riche en Patrick Marnham
Met de uitvinding van de atoombom heeft de mens de voorwaarden voor zijn eigen ondergang geschapen. Landen zijn in een nucleaire danse macabre verstrikt geraakt, gedreven door een primaire angst. Snake Dance volgt de voetsporen van de vader van de bom, Robert Oppenheimer, en de Duitse antropoloog Aby Warburg, die in de late negentiende eeuw een studie maakte van de Pueblo-indianen uit Los Alamos. Later werden deze indianen ingehuurd om in het geheim te bouwen aan het Manhattan Project in Los Alamos. Waar de tradities en kennis van de indianen verloren gingen, bouwde een groep geniale natuurkundigen het eerste massavernietigingswapen. Ze hadden de tijd van hun leven. De visueel poëtische film voert langs het lege Los Alamos, de uraniummijnen van Congo en het onlangs opnieuw door een kernramp getroffen Japan. Een van de meest vruchtbare stukken land rond Hiroshima is met plutonium besmet en voor 170 duizend jaar onbruikbaar. Antropoloog Warburg geloofde dat de menselijke tragedie ligt in ons onvermogen om onze fobische reflex te overwinnen. Wij hebben toegestaan dat angst onze levens en onze beschaving is gaan regeren. De twee documentairemakers passen deze wijze analyse toe op ons post-nucleaire tijdperk. Zonder gebruik te maken van archiefbeelden geven de makers een persoonlijke interpretatie van het rampzalige besluit van de mensheid om voor God te spelen.

Performance voorafgaande aan Snake Dance door Jerry Killick
Dit live optreden van de Britse acteur Jerry Killick over de spirituele band tussen mens en natuur is een adaptatie van een lezing uit 1923 door de Duitse kunsthistoricus en antropoloog Aby Warburg. De nagespeelde lezing is een introductie op de documentaire Snake Dance van Manu Riche en Patrick Marnham, die ook op IDFA is te zien. Aby Warburg maakte een studie van de Hopi en de Pueblo indianen en hun inmiddels verloren gegane kennis en mythes. Warburg onderzocht onze primaire angsten die tot veel wetenschappelijke ontdekkingen hebben geleid, terwijl we tegelijkertijd steeds verder van de natuur zijn komen af te staan.

Dit evenement valt onder Expanding Documentary #3, een samenwerking tussen Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en IDFA (DocLab & Paradocs). Expanding Documentary en het jubileumprogramma van IDFA DocLab worden mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In English

Tickets: standard €10 / with discount €7,50
Buy your ticket online via the IDFA website


Snake Dance: film + performance
Sat 24 November, 19h30
This screening of this poetic film in which directors Manu Rich and Patrick Marnham follow in the footsteps of Robert Oppenheimer, father of the atom bomb, and the German anthropologist Aby Warburg, will be preceded by a live performance by British actor Jerry Killick.

This event is part of Expanding Documentary #3, a cooperation between Flemish Arts Centre 'De Brakke Grond' and IDFA (DocLab & Paradocs). Expanding Documentary and the IDFA DocLab anniversary program are made possible by the Mondriaan Fund and AFK.

 

Programma

 Volledig programma

Hou mij op de hoogte

Ja! ik wil nieuws per email en/of per post ontvangen.  Inschrijven