ADE 2018: Brussels by Night

ADE Sound Lab: Panel onder leiding van Koen Galle

Koen Galle (DJ Kong) bespreekt met met Baptiste Pinsard (programmeur Nuits Sonores), Geoffroy Dewandeler (DJ en producer Mugwump) en Gilke Vanuytsel (programmeur Beursschouwburg) het Brusselse nachtleven: wie de sleutelfiguren uit de scene zijn, wat hen drijft en waarom het nachtleven van zo'n grote stad zo ondoordringbaar en onzichtbaar blijft.

Een kijk in het Brussels nachtleven

“De verborgen scene van Brussel” titelde Dj-Broadcast.nl in 2015 boven een uitgebreid artikel, met als inleiding: “Je bent er ongetwijfeld wel eens geweest of doorheen gereden, maar de kans is klein dat je een goed beeld hebt van het nachtleven.” In de top 6 van Brusselse clubs op Resident Advisor staat naast sterkhouder Fuse en de evenementenlocatie Zodiac dan weer een concertzaal, een museum, een bar en zelfs een club in de ‘rue de Bruxelles’ in … Luik. En de officiële website visit.brussels verzamelt alle elektronische muziekfestivals die de stad te bieden heeft; tijdens een kalenderjaar op één hand te tellen. 

Het kan iets met de drie landstalen en tientallen andere talen die op straat te horen zijn. Of met het ontbreken van een dominante cultuur. Mogelijk stroomt er weinig ondernemingszin door het bloed van de Brusselaar. Of maakt de complexe bestuurskundige structuur van de stad en het land het er niet makkelijk op. 

Maar toch leeft er wat. Wie moeite doet om het deksel op te tillen raakt meestal gecharmeerd door wat Brussel te bieden heeft, hoe klein de scene ook is in vergelijking met andere Europese hoofdsteden.

Vier sleutelfiguren gaan in gesprek, gravend naar antwoorden.

Curator Koen Galle

Wanneer je alles wat hij doet op een rijtje zet realiseer je je al snel dat Koen Galle een echte duizendpoot is en één van de aanvoerders van het Brusselse nachtleven. Hij is medeoprichtiger van label Ensemble en bijbehorende feesten (samen met Gratts), DJ (Kong) en platenverzamelaar, contentmanager van The Vinyl Frontier, de man achter de Brusselse lijst in 22track, voormalig radiopresentator bij Studio Brussel en regelmatig een grote rol tijdens ADE.

Koen duikt in zijn geliefde Vlaams / Belgische / Europese hoofdstad, samen met zijn netwerk van relevante promotors, acts en organisaties. Al wat hij is tegengekomen vormt de kern van dit panel.

De gasten

Gilke Vanuytsel - Muziekprogrammeur bij Beursschouwburg

Gilke Vanuytsel is muziekpromotor bij Brusselse Beursschouwburg. Bij de concerten en clubnachten - die vaak naadloos in elkaar overgaan - vind je naast internationale acts ook lokaal talent. Collectieven als HE4RTBROKEN en Leftorium dragen hier flink aan bij als co-curatoren. Samen met Beursschouwburg is Gilke ook een van de stuwende krachten achter 24Brussels, een gloednieuw platform dat de dialoog tussen inwoners, stedelijk beleid en nachtleven stimuleert.

Geoffroy Dewandeler - Artiest bij Mugwump

Sinds zijn vroege tienerjaren als een New Beat-kind, Geoffroy - Mugwump - Dewandeler heeft het geluk gehad om getuige te zijn van de veranderingen in de levendige Belgische dance scene. Bekend als een DJ en smaakmaker, met een reputatie die begint in de vroege jaren 90, heeft Dewandeler gewerkt voor baanbrekende platenzaken en muziek uitgebracht op labels zoals Kompact en R & S. Met beruchte DJ-residenties bij clubs als Food & Fuse, co-leidt hij nu de clubavond Leftorium in Brussel.

Baptiste Pinsard - Muziekprogrammeur bij Nuits Sonores

Na het opdoen van ervaring op festivals zoals Les Rockomotives (Frankrijk) en Dour (België), is Baptiste Pinsard nu verantwoordelijk voor het muziekprogramma van Arty Farty, een non-profit organisatie dat aan de basis staat en het hart van Nuits Sonores, Nuits Sonores Brussel en Le Sucre in Lyon is.