ADE 2018: Brussels by Night

Edison Jams x Brussels by Night: Modular Sessions

Edison Jams meets Brussels by Night: zo sluiten we dit jaar de ADE Sound Lab-vrijdag af in de Brakke Grond. Edison Jams is het Amsterdamse label van synthesizer whizkid Sjamsoedin, dat al menig edities op rij voor avonden vol synth-gerelateerd plezier zorgt tijdens ADE Sound Lab. Dit jaar richten we onze focus gezamelijk op een van de meest cultureel diverse hoofdsteden ter wereld: Brussel. Voor al wie van veel knopjes en draadjes houdt, verwacht Weird Dust (BE), Simon Halsberghe (BE), Monolithe Noir (BE), Sjamsoedin (NL) én een Nederlandse modular legende als special guest. 

Geluidsexperiment zonder grenzen

Precies een jaar na de laatste editie van Edison Jams tijdens ADE Sound Lab, keert het Amsterdamse label terug voor opnieuw een nacht vol synth genot. Sjam Sjamsoedin, die sinds jaar en dag ADE Sound Lab cureert en aan het roer staat van Edison Jams, zorgt voor een avond lang 'nerdy people doing cool things and cool people doing nerdy things', zoals de tagline van het label luidt. Vorig jaar kregen we onder andere synthesizer tovenaars Kypsky en Patrick Detampel. Dit jaar verschuift de focus integraal naar Brussel. Dat betekent: Edison Jams meets Brussels by Night. De drie Brusselaars Weird Dust, Monolithe Noir en Simon Halsberghe gaan de dialoog aan met Sjamsoedin en een bijzondere special guest, die in Nederland en verre omstreken te boek staat als de modular legende. 

 

Heel veel draadjes, knopjes, lichtjes en modular patches dus, voor in totaal vijf showcases die ongetwijfeld uitmonden in geluidsexperimenten zonder grenzen.

Weird Dust (BE)

Brusselaar Michael Crabbé tekende zijn eerste wapenfeiten als muzikant op in de Belgische noise scene, waar hij op ontdekkingstocht trok door de melodische en ritmische kansen die digitale en analoge apparatuur bieden. Zijn muziek doet denken aan John Carpenter's klassieke synth scores, gemixt met een flinke dosis kosmische vibes, knipogen naar techno, house en synthesizer funk. Zijn eerste twee cassettes releasete hij bij KERM Records en je zou hem ook kunnen kennen als helft van het psychedelisch trance duo Tav Exotic. Verwacht een ruwe diamant die garant staat voor een performance vol improvisatie. 

 

 

Monolithe Noir (BE)

Eigenlijk is Antoine Pasqualini een Fransman, die daar na een carriere in popmuziek besloot om noordelijker oorden op te zoeken. Als Monolithe Noir koestert hij wel de drums en melodieën uit zijn verleden, maar zei hij wel vaarwel tegen oude composities, gewoontes en traditionele instrumenten. Hij verloor zijn hart aan modulaire synthesis, drone en ambient. Zijn eerste twee EP's verschenen bij het Berlijnse KODX en begin 2017 mochten we zijn eerste langspeler 'Le Son Grave' verwelkomen. 

 

 

Simon Halsberghe (BE)

Simon Halsberghe woont en werkt in Brussel. Vanuit zo'n cultureel diverse stad opereren, oefent onuitwisbare invloed uit op zijn werk en mondt uit in een superdivers oeuvre. Hij bracht eerder muziek uit als Simon Hold (Vlek), Habergeon (Gentle Tapes) en als helft van Pitch & Hold (Love Triangle Music). Maar Halsberghe weet zichzelf als sound designer ook te overtreffen wanneer het om film, theater of als muziekconsultant voor modeshows van o.a. Gianni Versace en Christopher Kane gaat. Een modulaire miljoenpoot, deze Brusselaar.

 

 

Sjamsoedin (NL)

Publiekslieveling Sjamsoedin is allesbehalve een onbekende in de wereld van het modulaire. Al bijna 20 jaar verdiept hij zich als sound designer in elektronische. Een paar jaar geleden mondde die liefhebberij uit in 't bouwen van zijn eigen modulaire set. Hij reist de wereld langs als onderdeel van menig collectief en band, schuimt elke zomer tig Nederlandse en internationale festivals af, met als duidelijke focus: de technologie ten dienste stellen van de dansvloer en de groove.