Adriaan van Aken & Het nieuwstedelijk

First Contact

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, zet alles op alles om zijn dochter na zestien jaar alsnog te leren kennen.

Een vroege veertiger, die nooit volwassen is geworden, beseft op een dag dat hij werkelijk alles bezit wat oppervlakkig gezien bij een volwassen leven hoort. Een huis in de stadsrand, een goedbetaalde job, een knappe echtgenote en... een dochter. 

Zijn leven leidt hem van luchthaven naar luchthaven, van hotel naar hotel. Pas als zijn dochter zestien jaar wordt (zowat zijn eigen innerlijke leeftijd) en volop haar eigen leven begint te leiden, wekt ze voor het eerst zijn interesse. De man zet alles op alles om haar alsnog te leren kennen. Maar of zij daar nog voor voelt?  

 

First Contact is de nieuwe stripvoorstelling van multimedia-artiest-volgens-de definitie-van-Laurie Anderson Adriaan Van Aken. Met zijn beeldende (Wide Vercnocke), acterende (Stijn Meuris, Sara Vertongen), musicerende (Joris Caluwaerts), audiofone (Lucas Derycke) en multimediale (Bert Hornikx, Kristof Van Perre) collega's ontwikkelt hij in een eerste fase de eerste volwaardige audio-based stripapplicatie ter wereld, een 'app' waarmee je de strip zowel als video kan afspelen (op je tablet of digitale tv) als dat je hem 'slidend' en 'pinchend' interactief kan benaderen. 
De voorstelling die er in de tweede fase uit voortvloeit is niet meer, maar vooral niet minder, dan de live-uitdraai van dit werk. De stripbeelden van Vercnocke worden dynamisch en wel geprojecteerd op groot scherm terwijl de muziek van Joris Caluwaerts en het stemmen-werk van Stijn Meuris en Sara Vertongen live worden uitgevoerd.

Gratis toegang voor bezoekers Museumnacht

op vertoon van een Museumnacht 2017 bandje

Stijn Meuris (Foto: Bart Grietens)

Nederlandse première

Bekijk hier een reportage van ROB-tv

Wat zegt de pers?

★★★★ De Standaard
"Al deze puzzelstukjes tot één patchwork naaien, moet een huzarenwerk geweest zijn. Maar de cross-over wérkt. First Contact navigeert gezwind tussen alle media door, maar voelt niet als een grote trukendoos. Wel als een baanbrekend multimediaal stripverhaal."

Tekst, regie, audio- en videomontage Adriaan van Aken
Stemmenwerk Stijn Meuris & Sara Vertongen
Tekeningen Wide Vercnocke
Muziek (compositie, opname, mix, liveversie) Joris Caluwaerts
Klankomgevingen & bruitagegeluiden Lucas Derycke
Ontwikkeling app + extra's muziek Bert Hornikx
Videomontage & FX Bert Hornikx & Kristof Van Perre
Productie Het nieuwstedelijk