Alex Verhaest

À la folie / to insanity

Multimediakunstenaar Alex Verhaest (winnaar GoldenNica Ars Electronica 2015) is uitgenodigd om haar nieuwste interactieve video-installatie te tonen waarin ze een einde van een liefdesrelatie uitwerkt. 

 

 

Ma t/m Vr 10u00 -18u00, Za & Zo 13u00 - 18u00 / De expositie is open tijdens avondprogramma’s van de Brakke Grond 

Gregor en Grete verstaan elkaar niet meer. Hun gemeenschappelijke taal, voorheen gebaseerd op liefde, is verdwenen. Zij verwijt hem dat hij in een akelig schaaldier is veranderd, hij vindt dat zij verworden is tot een soort weekdier. Met een falend geheugen en steeds weer andere versies van eenzelfde verhaal, raken toeschouwer en personage verstrikt in een valse geschiedenis. 

 

Voor de interactieve video-installatie À la folie / to insanity, liet experimenteel filmmaakster Alex Verhaest zich inspireren door de personages Gregor en Grete uit de roman De Gedaanteverwisseling van Franz Kafka. In de wereld van Verhaest is de metamorfose, van mens naar schaal- en weekdier, vooral ook letterlijk te nemen. Niet in staat het eigen gevoel te verwoorden, resten Gregor en Grete niets anders dan verschrompeling. Hoe langer je voor À la folie / to insanity, Verhaests bevreemdende video-installatie staat, hoe meer de bijna klassieke tableaux vivants tot leven komen. Een sensor registreert hoe lang je voor het scherm staat en bepaalt indirect de mate waarin de geanimeerde personages hun verhaal vertellen. Doordat de kijker in interactie gaat met het werk, groeit het verhaal, en daarmee de woede van Gregor en Grete. Wie denkt stil te getuigen, krijgt alsnog vieze handen.

 

 

Naast haar nieuwste werk, wordt ook de installatie Temps Mort / Idle times getoond waarvoor zij in 2015 de prestigieuze Golden Nica Ars Electronica won. Temps Mort is een experimentele film over vijf familieleden die een motief hebben voor de zelfmoord van een zesde patriarchale figuur. Het werk is een voortdurende zoektocht naar de mechanismen van een film en een onderzoek naar hoe interactiviteit een toevoegende waarde kan hebben voor een film. Een gesprek tussen de personages begint wanneer bezoekers van de expo een nummer van een telefoonkaart bellen en de telefoon op tafel in de scène begint te rinkelen.

 

Feestelijke opening expo op Vr 6 mei

Tegelijkertijd in de Witte Zaal: Apprentice/Master expo #22 (7 mei t/m 26 mei ). Lees meer.