ARTtube

ARTtube Academie & ARTtube On Stage

ARTtube, het videoplatform voor kunst en design door musea in België en Nederland, organiseert samen met Modemuze, het platform voor liefhebbers van mode en kostuums, een kennisdag over musea en online media.

ARTtube Academie - vijfde editie

In samenwerking met Modemuze organiseert ARTtube dit voorjaar de vijfde editie van de ARTtube Academie. Het thema is online educatie en publieksbegeleiding door musea. We buigen ons over de vragen: Op welke manieren gebruiken musea blogs en vlogs om hun verhalen te vertellen? Hoe zet je online communities en influencers in om deze verhalen persoonlijk en verrassend te maken en wat zijn huidige trends op het gebied van digital storytelling en contentmarketing?  

De middag start met een presentatie van videomarketing specialist Koop Brandsma over succesvolle formats voor online video en best practices van het gebruik van video door musea. Hierna presenteren vier musea uit Nederland en België een inspirerende showcase. Aan het woord komen Wenke Mast van het KMSKA in Antwerpen, Mieke Albers van het Rijksmuseum, Sophie Heijkoop en Kelly Leeuwis van het Centraal Museum en Sjouk Hoitsma van Museum Rotterdam.

 

Vervolgens kun je deelnemen aan één van de twee actieve workshops:

Hoe zet je als museum je content effectief in? Michelle en Madelène van marketingbureau First Day Of Spring geven je tijdens een interactieve workshop Content Marketing handvatten voor een impactvolle strategie!

In deze workshop leer je hoe je snel en laagdrempelig een semi-professionele film kunt maken. In een museum of tentoonstelling blijft veel onzichtbaar van wat achter de schermen gebeurt, terwijl dit juist heel interessant kan zijn voor je publiek. Een vlog kenmerkt zich doordat het een persoonlijk inkijkje geeft in wat jou bezighoudt, het is geen pr filmpje voor het museum. Het is het leukste als je de vlog zelf maakt en het niet door een filmmaker laat doen. Het maken van een filmpje met de iPad is makkelijk en laagdrempelig. Je hoeft daarom geen ervaring te hebben met filmen. In 1,5 uur maak je in tweetallen een filmpje van een minuut over een voorwerp dat je hebt meegenomen uit jouw museum en dat je fascineert. 

 

De middag is bedoeld voor professionals uit de culturele sector, filmmakers en studenten. 

 

 

ARTtube On Stage

Het avondprogramma ARTtube On Stage, gepresenteerd door Andrea van Pol, brengt video's over kunst, design en mode uit Nederland en België. Gastcuratoren presenteren hun favoriete video over kunst vanuit een persoonlijk verhaal en tussen de vertoningen door bieden de makers een blik achter de schermen. Verwacht eigenzinnige kunstenaarsportretten en de kunstgeschiedenis in videoformaat. Met o.a. Nicole Ex (See All This), Lennart Booij (Stedelijk Museum Amsterdam), Lize Korpershoek (o.a. Cineville), Karen van Godtsenhoven (ModeMuseum Antwerpen) en Frans Bromet (&Bromet).

Bekijk de video's van ARTtube hier. 

Modemuze is een online platform van 12 Nederlandse musea met een bijzondere mode- en kostuumcollectie.

In samenwerking met ARTtube en ModeMuze
Foto's:Sebastiaan ter Burg en Anna Van Kooij