wc5_7427.jpg

Wannes De Cré

Aurelie di Marino

If there weren't any blacks, you'd have to invent them

In If there weren't any blacks you'd have to invent them brengt Aurelie di Marino een filmscript uit 1968 van Johnny Speight (bekend van Archie Bunker) op de bühne. Het script wordt benaderd als een historisch document en de visie op racisme en identiteit vertaald naar nu. Stilaan leggen de performers een belangrijke paradox bloot: we erkennen de onrechtvaardige dominantie van witte, mannelijke machtssystemen, maar tegelijk gebruiken we die om onze positie te consolideren.

Zwart en wit

Di Marino en co. spelen de film na als op een filmset: zonder camera, maar met voortdurende kostuumwissels, een grote microfoon op een stok en met af en toe een luide ‘cut’ van Di Marino van achter de knoppen, wanneer een van haar spelers zich verslikt in het Engels en een scène hernomen dient te worden. 

Het script van Speight ademt absurditeit en legt op een grappige doch pijnlijke wijze de machtsstructuren bloot tussen 'zwart' en 'wit'. Machtsstructuren die vandaag de dag nog steeds zo van kracht zijn als in 1968. 

Pers

Etcetera 

"If there weren’t any blacks you’d have to invent them is het juiste stuk op het juiste moment, intelligent geënsceneerd en overtuigend vertolkt. Laat deze voorstelling nog op vele plekken spelen. Omdat onze patronen des te gevaarlijker worden als ze blind blijven. En omdat deze absurde creatie ze zichtbaar maakt." 

Lees de volledige recensie

Credits
Gebaseerd op het filmscript vanJohnny Speight
Van en metAurelie Di Marino, Farbod Fathinejadfard, Benjamin Op de Beeck, Ahilan Ratnamohan, Nona Buhrs, Kaat Arnaert
Dramaturgisch adviesDries Douibi
Technische ondersteuningGregor Van Mulders, Delphine Dupont
DecorJozef Wouters / Decoratelier & Tim Vanhentenryk
KostuumsAtelier Ad Hoc & Anne-Cathérine Kunz
ProductieKunstenwerkplaats Pianofabriek
Coproductied e t h e a t e r m a k e r, Beursschouwburg, De Grote Post, C-TAKT
Gesteund doordoor Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, Het Bos, Kunstencentrum BUDA
Met dank aanBtissame Bourrich, Merel Van de Gehuchte, Elsemieke Scholte, Karlien Vanhoonacker, Lieve Demin, Johan Dehollander en Delphine Coërs