Benny Claessens / CAMPO

Hello Useless - For W and Friends

Hello useless – for W and friends plaatst de nutteloosheid van kunst naast de nutteloosheid van mensen en dingen en neemt haar welverdiende tijd.

Hello Useless – for W and friends is een solo over stilstaan. Over tijd nemen om de dingen weer helder te zien. De performance wil mensen de kans geven om te ademen. Ze zal proberen om betekenisloos te zijn. Zonder woorden en zonder kennis. Zonder structuur, maar ook zonder bestaande structuren te bevechten. Enkel om gezien en gehoord te worden. Een poging om de dingen waarover consensus bestaat te reconstrueren. Maar dan vanuit het oogpunt van een alien.

Benny Claessens keert voor deze solo radicaal terug naar de basis. Eerlijk en intiem, uitbundig en extatisch haalt hij dingen uit hun context, toont ze u en legt hij u andere mogelijkheden voor. Zonder kritiek te geven, zaken aan te klagen of statements te maken. Hij geeft u gewoon uw tijd terug. Om zelf te kijken, te denken, te voelen, te zien. Geniet ervan.

De laatste jaren was Benny Claessens vast lid van de Münchner Kammerspiele, onder leiding van Johan Simons, die hij daarop volgde naar NTGent, waar hij van 2015 tot 2016 lid was van het ensemble. Intussen maakte hij ook bij CAMPO een solo.

Ik beschouw Hello Useless - For W and Friends als een viering van de nutteloosheid. Die moet je dan vooral zien op een existentieel niveau. Het doet er niet toe of kunst nodig is. Niets is nodig. Maar waarom zou het niet mogen bestaan?

We Are Public

De voorstelling op 16 januari is onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

Wat zegt de pers?

★★★★ Knack Focus 

"Claessens is niet alleen een opmerkelijk acteur, hij is een verrukkelijk danser én bezit een veerkrachtige zangstem. Zijn versie van Rolling Stones' As Tears Go By en van Joni Mitchells Both Sides Now laten je hart gloeien." 

"Hij zingt, hij danst, hij speelt, hij maakt grappen, jaagt het publiek de scène op... kortom hij is een combigenre op zich en incarneert die combinaties aan genres voortreffelijk."

 

"Hello Useless is een ervaring die je moet meemaken, eerder dan dat je haar kan proberen beschrijven. Hier staat een unieke performer op scène die eigenlijk alles bereikt heeft." - Theaterkrant  

Concept, regie en performanceBenny Claessens
MuziekSimon Lenski
productieCAMPO
coproductieNTGent