Beyond the Black Box

DE BRAKKE GROND / C-TAKT / SOAP MAASTRICHT

Beyond the Black Box

Na een succesvolle eerste editie komt Beyond the Black Box terug in 2020. Tussen 31 januari en 8 februari presenteert de Brakke Grond in verwachte en onverwachte ruimtes transdisciplinair werk uit Nederland en Vlaanderen.

Ontdek hybride kunstvormen

Ontdek nieuwe kunstenaars die de bestaande conventies openbreken en experimenteren met hybride vormen in een programma vol installaties, performances, interventies, gesprekken en immersieve rituelen. Van een spectaculair dans-performance-concert tot een intieme 1-op-1 vertelling in een hangmat.  

Programma

Op 31 januari en 1 februari begint Beyond the Black Box met een Proloog. Miet Warlop, transdisciplinair kunstenaar bij uitstek, staat dan op het programma met haar festivalhit Ghost Writer and the Broken Hand Break

Van 5 tot en met 8 februari beleef je het festival met werk van onder anderen Karel Burssens, Nazanin Fakoor, Emi Kodama, Stav Yeini, Nick Steur & Matea Bakula en Salomé Mooij.

Currents - Karel Burssens

Een vijf meter lange lichtsculptuur zoeft door de ruimte. De sculptuur bepaalt niet alleen ritme en ruimte, maar ook de bewegingen van een danser. In Currents onderzoekt Karel Burssens de relatie tussen mens en machine: hoe gaan we als mens om met de steeds veranderende wereld om ons heen? Hoe vinden we steeds een nieuw evenwicht?

Collectief Walden

Collectief Walden bestaat uit een scenograaf, een beeldmaker/filosoof, een bioloog/muzikant en een dramaturg/filosoof. Volgens hen zijn er geen ‘buitenstaanders’ in een  tijdperk van klimaatchaos. Collectief Walden geeft vanuit hun ecologische denken over kunst vorm aan de gemeenschappelijke ruimtes van Beyond the Black Box. Er zijn verschillende installaties en interventies te ervaren uit hun ENERGIE-reeks.

 

Beyond the buildings, the clouds are a mountain range - Emi Kodama

Een 1-op-1 performance waarbij je als bezoeker in een hangmat ligt en naar een verhaal luistert. In haar werk speelt Emi Kodama met de fysieke ervaring van een voorstelling. 

The scenic route home - Emi Kodama

Luister naar een verhaal terwijl je door een microscoop kijkt naar het landschap dat zich onder de lens ontvouwt. Wat zie je en wat hoor je?

Reconstructie van een schuilplaats - Salomé Mooij

In deze interactieve performance bouwt Salomé Mooij samen met het publiek een schuilplaats na, waar je even kan ontsnappen aan het ritme en het lawaai van de stad. Salomé Mooij is als maker verbonden aan SoAP Maastricht.

The Senders - Stav Yeini

Tijdens deze performance worden al je zintuigen aangesproken. Choreografe Stav Yeini maakte een immersieve performance waarin het publiek op kussens ligt en sensorische stimuli toegediend krijgt.

Rainbow - Nazanin Fakoor

Wij zijn het resultaat van eindeloze reflecties, zoals een regenboog. Geïnspireerd op The Conference of the Birds van de Perzische dichter Farid ud-Din Attar, reflecteert kunstenaar Nazanin Fakoor op de mythe van een enkelvoudige nationale identiteit, terwijl ze het verschil viert. 

We Do Matter - Nick Steur & Matea Bakula

Beeldend kunstenaar Matea Bakula en kunstenaar/performer Nick Steur stelden zich de vraag: wat als we de materialen waar we zelf vaak mee werken en onoverkomelijk aan zijn gehecht - chemisch polyurethaan en onbewerkte steen - samenvoegen? Kunnen deze materialen zich, ondanks hun enorme verschillen, toch aan elkaar hechten? We Do Matter bestaat zowel uit een performance als een installatie waarin materiaal en mens opnieuw een verbinding aangaan. Nick Steur en Matea Bakula zijn als makers verbonden aan SoAP Maastricht.

 

Partners

Beyond the Black Box wordt georganiseerd in samenwerking met C-TAKT, platform voor transdisciplinair talent in Belgisch-Limburg, en productieplatform SoAP Maastricht.

C-TAKT

is een platform voor transdisciplinaire en jonge talenten. Steeds meer kunstenaars zoeken de grenzen van de kunstdisciplines op en gaan deze verleggen of zelfs overstijgen. Zo ontstaan er nieuwe manieren om zich uit te drukken die niet zo maar te categoriseren zijn binnen een bepaalde discipline. Door dit soort kunstenaars te ondersteunen wil C-TAKT de ontwikkeling en realisatie van dit soort projecten kansen geven. 

C-TAKT is de naam van de fusie tussen de kunstenwerkplaatsen van C-mine cultuurcentrum (Genk) en TAKT Dommelhof (Neerpelt), met structurele partners: Musica, Platform 0090, wpZimmer, SoAP en In Situ (Europees netwerk voor artistieke creaties in de publieke ruimte).

SoAP Maastricht

is het makersplatform voor de projecten van kunstenaars Johannes Bellinkx, Rita Hoofwijk, Nick Steur, TAAT, Benjamin Vandewalle en Salomé Mooij. Vanuit de inhoud van de projecten en altijd in relatie tot de artistieke praktijk van de maker tekent SoAP samen met de maker een parcours uit rondom een project. Deze flexibele aanpak vormt de identiteit van SoAP, dat als doorgaand bewegend platform telkens opnieuw op zoek gaat naar de juiste randvoorwaarden om een creatieproces vorm te geven.

vr 31 jan 2020

za 01 feb 2020