BLOET / Jan Decorte

Geboeid / Prometheus

‘Geboeid/Prometheus’ is een nieuwe tekst van Jan Decorte gebaseerd op de Griekse tragedie van Aischylos, geschreven in de 5de eeuw voor Christus. Het is een waanzinnig stuk, een krachtig en dreigend portret van onverzettelijkheid. Op het podium staan natuurlijk Jan Decorte en Sigrid Vinks, samen met de acteurs Sara De Bosschere en Michael Vergauwen die je kent van De Roovers.

Prometheus stal het vuur van de goden en gaf het aan de mensen. Hij bracht hen zo beschaving, wetenschap en kunst. En hij schonk de sterfelijke mensen ook het vergeten, zodat zij hun eigen dood niet zouden voorzien. Dit niet-weten bracht rust. Zeus is zo woedend dat hij Prometheus aan een rots laat ketenen. Elke dag pikt een adelaar aan zijn lever die ‘s nachts weer aangroeit, zodat er geen einde komt aan de pijn. Prometheus is kwaad en niet geneigd te buigen voor de macht. Hij weet als enige hoe Zeus van zijn troon gestoten kan worden, maar weigert zijn geheim prijs te geven. De zekerheid, dat  Zeus hem ooit nodig zal hebben, stelt hem in staat om zich niet over te geven.

Nederlandse première

Dinsdag 1 december in de Brakke Grond

Tournee NL

Di 1 dec / 20u30 - Nederlandse première, de Brakke Grond, Amsterdam
Wo 9 dec /  20u30 - Toneelschuur, Haarlem
Wo 23 dec / 20u30 - Rotterdamse Schouwburg

Volledige tour zie www.deroovers.be

Ontmoet Jan Decorte in Haarlem

Na al die jaren, hij is ondertussen 65, is Jan Decorte nog altijd een theatericoon. Wie zijn werk gaat zien, weet wat te verwachten. Zijn taal kenmerkt zich door versimpeling, zijn medespeelster is altijd Sigrid Vinks (ditmaal aangevuld met spelers van De Roovers) en de repetitietijd voor een stuk is minimaal zodat het stuk altijd rauw is. Zou je Decorte graag ontmoeten? Dat kan op 30 november op 19u30 in Athenaeum Boekhandel in Haarlem. De voorstelling is in Haarlem ook nog te zien op Wo 9 dec.

Cobra.be beschreef Decortes carrière

Lees meer

Over de meet & greet en de combideals in Haarlem

Lees meer

ProductieBloet
CoproductieKaaitheater, De Roovers
Tekst en regieJan Decorte
MetJan Decorte, Sigrid Vinks, Sara De Bosschere, Michael Vergauwen
DecorJan Decorte, Johan Daenen
KostuumsJan Decorte, Sigrid Vinks, Sofie D'Hoore
LichtJan Decorte, Luc Schaltin