Brainwash festival & de Brakke Grond presenteren: Thomas Ryckewaert

Move 37

Go is het oudste bordspel ter wereld, met meer mogelijke zetten dan het aantal atomen in het universum. Pure rekenkracht is zinloos; intuïtie en creativiteit zijn veel belangrijkere eigenschappen voor een Go-speler. Toch gebeurde in 2016 het onvoorstelbare: de machine versloeg de mens. AlphaGo, een diep neuraal netwerk ontwikkeld door Google’s DeepMind, wint het van Go-wereldkampioen Lee Sedol, met een zet zo onverwacht dat die insloeg als een bom. 

 

De 37ste zet van AlphaGo in het tweede spel is cruciaal en slaat in als een bom. De computer maakt een move die geen mens had kunnen bedenken, waarop Sedol zijn stoel verlaat om later lijkbleek terug te keren. De tv-commentatoren vallen stil en het beeld lijkt te bevriezen. In dit mysterieuze moment van verslagenheid en verwondering openbaart zich het radicaal vreemde van de AI: uitermate intelligent, creatief, maar ook totaal alien.

In ‘Move 37’ neemt Thomas Ryckewaert dit moment als aanleiding voor een lecture performance over fenomenen die de menselijke verbeelding overstijgen. Samen met kosmoloog Thomas Hertog zoekt hij naar manieren om het radicaal vreemde bloot te leggen, in een trip door de duistere, koele horror van de intelligente machine, de schoonheid van het vervagen van conventies over wat menselijk is, door tijd en ruimte die worden verwrongen in zwarte gaten. In deze lecture performance komt alles op losse schroeven te staan; het menselijke wordt alien, de computer intuïtief, de zintuigen bedriegen en de robot droomt.

Na afloop schuift schrijver en mobile researcher Natalie Dixon aan om met ons in gesprek te gaan over onze emotionele en lichamelijke relatie tot technologie. Hoe worden we beïnvloed door de aanwezigheid van machines? En hoe verandert het de manier waarop we relaties met elkaar aangaan?
 

Trailer
 

LEER MEER OVER GO: 

De Amsterdamse Go Club is aanwezig in de foyer om je mee te nemen in de fascinerende wereld van het Go spel, uitgangspunt van de voorstelling.

Om 18:30 start er een demonstratiespel tussen oud kampioenen Rob van Zeijst 7D en Robert Rehm 5D. Je kunt ook zelf een potje Go spelen en vragen stellen aan clubleden.

Meer over de Amsterdamse Go Club

"Niet zomaar een klassieke lecture performance, maar tegelijk een soort David Lynch film waarin onverklaarbare dingen voorvallen. Er ontstaat een permanente frictie tussen het normale en radicaal vreemde, die fascineert." 
- Etcetera

Regie en scenario Thomas Ryckewaert
Credits
Tekst en spel Thomas Hertog & Thomas Ryckewaert
Dramaturgie Kristof Van Baarle
Scenografie Erki De Vries
Licht Giacomo Gorini, Janneke Donkersloot
Geluid Jürgen De Blonde
Video Paul Van Caudenberg
Kostuums Andrea Kränzlin
Regie-assistentie Sibran Sampers
Management Karen Feys
Coproducenten Platform 0090, Instituut voor Theoretische Fysica (KULeuven), deSingel Internationale Kunstcampus, Het Laatste Bedrijf
In samenwerking met WPZimmer, BUDA
Met steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Gallop Tax Shelter en de Vlaamse Overheid.