Cecilia Lisa Eliceche / Leandro Nerefuh

Haiti o Ayiti

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel vanuit de driehoekshandel.

Meer dan 500 jaar heeft dit europees gedefinieerde “Amerika” stand gehouden. Temidden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, voodoo-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse revolutie in 1971. Tot op vandaag is deze revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Speciaal voor deze gelegenheid worden zij vergezeld door gasten Ogã Ton Tonsele uit Salvador de Bahia en danseres Estelle Foli Adjo uit Lome. 

Op beide avonden wordt er Haitian hot chocolate geserveerd.

GESPREK GLORIA WEKKER:

Op vrijdag 8 november is er een gesprek dat gemodereerd wordt door professor dr. Gloria Wekker, emeritus hoogleraar Gender en Etniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht. Wekker is sociaal en cultureel antropoloog met een specialisatie op het gebied van Gender Studies, Sexuality Studies, African American Studies, en Caribbean Studies.
 
Lees meer over Gloria Wekker

Over de makers

Cecilia Lisa Eliceche (Wallmapu/Argentinië) is danser, choreograaf en advocaat van de dans. Voor meer dan 500 jaar doorkruist ze het kolonialisme. Cecilia beschouwt dans als een plek om te experimenteren en te oefenen. Eerder was ze te gast in de Brakke Grond met Unison, een feministisch quartet gebaseerd op weven en erotiek. Haiti o Ayiti is haar eerste coproductie met de Brakke Grond.

Leandro Nerefuh is een Braziliaanse beeldend kunstenaar wiens werk mythe en geschiedenis synthetiseert. In zijn werk focust hij op pre-koloniale en antikoloniale verbeeldingswereld in Latijn-Amerika. Nerefuh is ook mede-oprichter van PPUB, een politieke partij die actief is in Brazilië, Paraguay en Uruguay. 

Credits
Het oproepen en choreografie Cecilia Lisa Eliceche
Dans Cecilia Lisa Eliceche, Estelle Foli Adjo, Luciana Barauna
Milieuprogrammatie en secretariaat Leandro Nerefuh
Bewegingstraining en advies voor Yanvalou Dieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo
Bewegingstraining en advies voor Oxumare en Ewa Nancy de Souza (Cici) en Luciana Barauna
Geluid Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh in samenwerking met Clarins da Bahia, Ton Tonceles (Irmãos no Coro)
Introductie tot de Haïtiaanse drums James Savoy
Tekstcorrectie en advies Jean-Daniel Lafontant en Nancy de Souza (Cici)
Kostuums en attributen Leandro Nerefuh, Dubréus Lhérisson, Camila Rossi Kennerley
Productie wpZimmer, Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
Coproductie C-TAKT (Neerpelt), Kunstencentrum Vooruit (Gent), STUK, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel), Sala do Coro do Teatro Castro Alves
Artist in residence Haïti Dansco (Cap-Haitien, Haïti), Teatro Vila Vehla (Salvador, Bahia), Ilê Pierre Fatumbi Verger (Salvador, Bahia)
Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan de vrienden van de slangen – Tumba Junsara, Paulo França, Moises Lino e Silva, Arthur Seabra (fotografie), Thales de Azevedo, Som Peba, Camila Rossi Kennerley, Yan Britto, Junior Oliveira, Helga Baert, Carine Meulders, Tarek Halaby, Gloria Wekker, Quinsy Gario, Mathieu Charles, Rose-Myrtha Vercammen
Alle beelden onder licentie van Libidiunga Commons