Cecilia Lisa Eliceche / Leandro Nerefuh

Haiti o Ayiti

Ayiti, eiland van bergen, waar de Tainos, Arawaks, Marien, Magua, Maguana, Xaragua en vele anderen samenleefden toen christopher columbus in 1492 voet aan wal zette. Zijn komst markeerde het begin van de genocide, het brutale extractivisme van vele gebieden van Abya Yala en de transatlantische slavenhandel van Afrikaanse personen vanuit de driehoekshandel. 

Meer dan 500 jaar werd dit europees opgelegde Amerika uitgedaagd. Te midden van de vele en aanhoudende opstanden werd één dansbijeenkomst berucht: een congres, Vodou-ceremonie en oorlogsraad bijeengeroepen door een Afrikaanse priesteres. Deze dansbijeenkomst ontketende uiteindelijk de glorieuze en triomfantelijke Haïtaanse Revolutie in 1791. Tot op vandaag is deze Revolutie nog afwezig in de politieke verbeelding van hen die strijden voor een wereld waar vele werelden een plek hebben.

Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh willen leren van Haïti met betrekking tot de anti-koloniale weerstand in de vorm van dans en cultivering. Men is niemand zonder de anderen. Samen met vele uitstekende medewerkers maken ze een werk tere ere van Ayiti, zijn rijkdom, zijn dansen en zijn goddelijke inwoners. Een eerbetoon aan het eiland in de vorm van een dansgedicht, dat in de diepe wateren van het Caraïbisch gebied duikt. Abismus invocatia Abismus.

Credits
Dans, het oproepen en choreografieCecilia Lisa Eliceche
Milieuprogrammatie en secretariaatLeandro Nerefuh
Bewegingstraining en advies voor YanvalouDieufel Lamisere en Estelle Foli Adjo
Bewegingstraining en advies voor Oxumare en EwaDona Cici en Luciana Barauna
MuziekClarins da Bahia in samenwerking met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
Introductie tot de Haïtiaanse drumsJames Savoy
Tekstcorrectie en adviesJean-Daniel Lafontant en Nancy de Souza (Dona Cici)
Kostuums en attributenLeandro Nerefuh, Dubréus Lhérisson, Camila Rossi Kennerley
ProductiewpZimmer met Cecilia Lisa Eliceche en Leandro Nerefuh
CoproductieC-TAKT (Neerpelt), Kc Vooruit (Gent), Kc Stuk, De Brakke Grond (Amsterdam), Kunstenwerkplaats Pianofabriek (Brussel), Workspacebrussels (Brussel)
Artist in residenceHaiti Dansco (Cap-Haitien); Teatro Castro Alves, Teatro Vila Velha and Ilê Pierre Fatumbi Verger (Salvador Bahia)
GeluidClarins da Bahia, Ton Tonceles (Irmãos no Coro) in samenwerking met Cecilia Lisa
Met de steun van De Vlaamse Gemeenschap
Alle beelden onder licentie van Libidiunga Commons
Met dank aanthe friends of the snakes - Tumba Junsara, Paulo França, Moises Lino e Silva, Arthur Seabra (fotografia), Doutor Fantasma, Thales de Azevedo, Som Peba, Camila Rossi Kennerley, Centro Técnico do TCA, Yan Britto, Junior Oliveira (Funceb), Helga Baert and Carine Meulders.