Cherish Menzo

Jezebel

JEZEBEL is een dansvoorstelling geïnspireerd op de Video Vixen: een vrouwelijk model dat vooral eind jaren 90 en begin 2000 verscheen in hip-hop georiënteerde videoclips. JEZEBEL weigert gedefinieerd te worden door anderen en neemt ons mee op haar reis waarin ze navigeert door het landschap van de hip-hop cultuur. Ze zoekt naar manieren om haar imago als Video Vixen op te eisen, te deconstrueren en te herdefiniëren. 

De beelden gepresenteerd in massamedia, met name in muziekvideo’s, portretteren vaak een hyper-sensueel beeld van het vrouwelijke geslacht. De repetitieve beelden in hip-hop videos versterken de stereotypen die met name geassocieerd worden met de zwarte/donkere/gekleurde vrouw. Video Vixens, ook wel hiphop honeys of video girls genoemd, brachten veel kritiek met zich mee en werden vaak als de Jezebels van de late jaren 90 en begin 2000 gezien. 

Vóór Youtube, toen MTV nog stond voor Music Television, was de Video Vixen het model dat gezien werd in hip-hop videoclips. De vaak door mannen geschreven, objectiverende songteksten en het sensuele, verleidelijke en schaars geklede voorkomen van de vixen, nemen niet weg dat haar aanwezigheid en performance een grote invloed hebben op de esthetiek van de video clips en de populariteit van de artiest.

In de afgelopen twintig jaar heeft het label van de Video Vixen veel tegenwind als wind mee ervaren. Daardoor staat zij niet alleen meer voor het geobjectiveerde “ride or die” model in een cultuur die gedomineerd wordt door de man.

In deze solovoorstelling poogt Cherish Menzo deze stereotypen te doorbreken en het beeld van de Video vixen te herdefiniëren.

Credits
Concept/Choreografie/PerformanceCherish Menzo
Lichtontwerp/techniekNiels Runderkamp
MuziekMichael Nunes
KostuumDaniel Smedeman
DramaturgieRenée Copraij
AdviesBerthe Spoelstra, Christiaan de Donder & Nicole Geertruida
ZangcoachShari Kok- Sey- Tjong
CoproductieFrascati
Met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst