Coded Matter(s) #10

Algorithmic Wildlife

Voor deze 10e jubileum editie nodigt Coded Matter(s) kunstenaars en onderzoekers uit om via hun werk te reflecteren op algoritmes, hun aard, moraal en ethiek, en onze relatie tot hen. Tijdens dit avondprogramma zullen kunstenaars en onderzoekers gidsen zijn in de vervreemdende wereld van algoritmes.

 

De mens draagt in toenemende mate werk over aan 'intelligente' computersystemen, daarom is het tijd te evalueren hoe wij ons verhouden tot de algoritmische soorten. Is hun gedrag 'intelligent' of 'primitief'? Hoe autonoom zijn ze, en met welke morele gronden (of gebrek daaraan) worden ze geprogrammeerd? 

Tijdens Algorithmic Wildlife worden algoritmes niet slechts beschouwd als onkenbare systemen, maar als performers, metgezellen, esoterische experimentenen curieuze exemplaren.

 

Kunstenaars en onderzoekers An Mertens, RYBN en Sjef van Gaalen leiden ons door de huidige en toekomstige manifestaties van de algoritmische soorten en bieden nieuwe inzichten. Gerenommeerd curator, schrijfster en onderzoeker Michelle Kasprzak [CA/NL] leidt het thema van de avond in en zal het discussiepanel leiden waarin de morele vragen rondom de algorithmische cultuur centraal staan.

Voertaal: Engels

Meer informatie: codedmatters.nl

Blijf op de hoogte via het Facebook event

An Mertens

An Mertens [BE] is een kernlid van Constant, een in Brussel gevestigdekunstenaarsorganisatie voor kunst en media met een focus op free software, feministische methodologieën en free culture. Met Constant initieert Mertens onderzoeksprojecten over hoe algoritmes (literaire) creaties transformeren. Haar experimentele roman Tot Later werd uitgegeven door De Bezige Bij Antwerpen.

RYBN.ORG

RYBN.ORG [FR] is een extra-disciplinair artistiek onderzoeksplatform, gefinancierd in 2000 als een webentiteit, verspreid over verschillende servers over het hele internet en fysiek aanwezig in Parijs, Montreal, Berlijn en Brussel. RYBN.ORG werkt door middel van interactieve en genetwerkte installaties, digitale/analoge visuele cross-performances en pervasive computing.

Sjef van Gaalen

Sjef van Gaalen [NZ/NL] is de oprichter van Structure & Narrative, een nomadischonderzoekslab gericht op de verkenning van nieuwe domeinen en vergezichten, en de herstructurering van de emergente narratieven. Onlangs sprak hij op de officiële Tokyo Pecha Kucha over camouflage en identiteit, en in Amsterdam voor Hacker & Designers. Zijn beeldende werk neemt verschillende vormen, zoals collages of experimenten in de automatische generatie van online identiteiten, waaronder zijn lopende onderzoeksprojecten List of Colors en het Nederlandse Nationale Algoritme.

In samenwerking metFIBER
Ondersteund doorStimuleringsfonds Creatieve Industrie, Mondriaan Fonds.