Coded Matter(s) #13: Compiled Landscapes

Over kunst en technologie in relatie tot het 21e eeuwse landschap

Nieuwe visies ontstaan daar waar mens, natuur en technologie samenkomen. In de traditie van 19e eeuwse landschapskunst en de Romantiek gaan we op zoek naar de sublieme ervaring en verborgen veranderingen van het 21e eeuwse landschap. Coded Matter(s) #13: Compiled Landscapes presenteert bijzondere verhalen en verbeeldingen van kunstenaars, wetenschappers en designers die met de nieuwste technieken als virtual reality, experimentele datavisualisaties en scanningtechnieken reflecteren op het veranderende landschap. 

Voertaal: Engels

Compiled Landscapes gaat over de interactie tussen landschap en technologie in de vorming van onze ervaring en kennis ervan. De ‘dataficatie’ van de wereld zorgt voor alternatieve manieren om de wereld om ons heen te analyseren en te begrijpen. Met visualisaties, sonificaties en 3D engines is het mogelijk om onzichtbare communicatie-netwerken en operating systems op te sporen en inzichtelijk te maken. Onzichtbare elementen worden via geavanceerde scanning systemen voor de mens zichtbaar gemaakt.

 

Tegelijk laat de technologische ontwikkeling ook een voetstap achter op het fysieke landschap. Denk aan de mijnbouw en de ecologische problemen ten gevolge van afgedankte technologie. Al deze elementen vormen het landschap dat soms fysiek, maar ook onzichtbaar vorm krijgt. Tezamen vormen ze de elementen die kunstenaars en designers gestalte kunnen geven en aan het landschap de sublieme aspecten ervaarbaar te maken.

 

Presentaties: 
► Marshmallow Laser Feast (UK)
Robin McNicholas is onderdeel van Marshmallow Laser Feast (MLF). MLF is een Londense design studio die altijd op zoek is naar baanbrekende ervaringen die op totaal onverwachte manieren verbazen en verrassen. Robin zal drie virtual reality projecten presenteren tijdens Compiled LandscapesLithium, In the Eyes of the Animals and Gravitational Waves & Exoplanets onderzoeken allemaal het landschap als begrip, van de materie waaruit ze is opgebouwd tot het oppervlak en ver daarbuiten. 

 

► LOLA landscape architects (NL)
LOLA (LOst LAndscapes) Landscape Architects is een bureau voor progressieve landschapsarchitectuur. LOLA ontwerpt en bestudeert landschappen die zijn vergeten, verlaten of op het punt van verandering staan. Tijdens Coded Matter(s) zal één van LOLA’s oprichters, Eric-Jan Pleijsier, uitleggen waarom landschappen een traag medium zijn, hoe ze bij LOLA sublieme landschappen ontwikkelen en wat de uitdagingen zijn bij het creëren van innovatieve vormen.

 

► Catalogtree (NL)
Het zijn de onzichtbare lagen van infrastructuur - zoals energie-, transport- of datanetwerken - die direct invloed uitoefenen op de vorm en de toekomst van de natuurlijke landschappen. Tijdens het evenement zal het Arnhemse, multidisciplinaire ontwerpbureau Catalogtree hun werk presenteren dat deze transformatie visualiseert en vastlegt  door middel van data-visualisatie en geavanceerde cartografie. 

Met Michelle Kasprzak (CA / NL) als moderator.

 

Screenings: 
► Julius Horsthuis (NL)
Julius Horsthuis is een visual effects (VFX) ontwerper en fractal kunstenaar. De laatste paar jaar is Julius steeds meer gaan experimenteren met zogenaamde fractal omgevingen en creëerde meerdere korte films en immersieve ervaringen die werden tentoongesteld in galeries en film festivals over de hele wereld. Tijdens het evenement is het mogelijk om een selectie van Julius’ virtual reality landschappen te ervaren in de entreehal van de Brakke Grond. Daarnaast tonen we één van zijn korte fractal films.

 
► Theo Tagholm (UK)
Theo Tagholm is een motion graphics designer en art director uit Londen. In zijn werk combineert hij zijn achtergrond in de beeldende kunst en zijn drang naar creative innovatie. Zijn film Plain Sight was Vimeo Staff Pick in 2014 en leide uiteindelijk tot Simulacra die zal worden getoond tijdens Compiled Landscapes.

 

 

Meer info over Coded Matter(s) vind je hier.

Marshmallow Laser Feast - In The Eyes Of The Animals

LOLA Landscape Architects - Sport Park Genk

Julius Horsthuis - Clock Jewels

Beeld:Press Image
I.s.m. FIBER, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Mondriaan Fonds