Faassenxverdijk

Dialogen over en artistieke reacties op de dekolonisatie van Belgisch Congo

Congo na de dekolonisatie

Het koloniale verleden van België en de dekolonisatie van Congo zijn de laatste jaren een belangrijk thema. Onlangs maakte de Belgische tv-zender Canvas het programma Kinderen van de kolonie en het in Brussel gelegen Africa Museum opende na een grondige verbouwing. Ook in de kunsten vindt deze actualiteit veel weerklank. 

 

Wanneer we spreken over dekolonisatie


In voorstellingen, films en installaties komt een rijk palet van visies aan bod over dekolonisatie in een verdeelde maatschappij, die een nieuw licht werpen op deze gezamenlijk geschiedenis van België en Congo.
 

Recent nog maar worden de Congolese stemmen in het debat over post-kolonialisme gehoord. Deze inbreng vormt een belangrijke hedendaagse bijdrage en bij voorbaat een nieuwe rode draad. De Brakke Grond besteedt om die reden speciale aandacht aan twee recente kunstwerken:


Brussels/Congolese rapper en regisseur Pitcho Womba Konga speelt zijn voorstelling Kuzikiliza op 21 en 22 januari. De nieuwe installatie Being Imposed Upon van Antwerpse kunstenaars Vesna Faassen en Lukas Verdijk is van 16 t/m 22 januari te zien in de Tuinzaal. Beide werken kijken met andere ogen naar een discussie waar nog steeds diverse nuances ontbreken.

 

Exposities

zo 20 jan 2019

ma 21 jan 2019

di 22 jan 2019