De Brakke Grond / C-TAKT / SoAP

Beyond the Black Box

Een voorstelling waarin jouw stemgeluid de hoofdrol speelt, een theeceremonie over korstmossen, een installatie die de onzichtbare signalen van onze telefoons omzet in trillende snaren en zoemende boxen, een rituele ontmoeting in een hotelkamer. Werk dat zich niet laat vangen in een hokje, dat de grenzen van disciplines en kunstvormen overstijgt, dat de traditionele ruimtes openbreekt. Dat is waar Beyond the Black Box voor staat.

 

Drie dagen, dertien projecten

Gedurende drie dagen maakt Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond ruimte voor makers die de grenzen van disciplines en kunstvormen overstijgen. Het hele gebouw wordt opengesteld, van theaterzaal tot kleedkamer. Beyond the Black Box presenteert dertien hybride kunstprojecten en laat zien hoe bestaande (tussen)ruimtes hiervoor benut kunnen worden. Verwacht een artistiek speelveld waarin je dertien installaties, performances en interventies kan ontdekken. Van intieme één-op-één-ontmoetingen tot grootse taferelen.

1. Collectief Schwalbe - Werk #8

Hoe vormt ons levensonderhoud ons leven? En andersom? Schwalbe verkent het begrip ‘livelihood’ en is doorlopend in de foyer aanwezig, gaat het gesprek aan met lokale denkers & doeners én maakt een beweging de grond in.

2. SoAP - 223m

Vijf artistieke praktijken komen samen in een unieke samenwerking tussen de grensoverschrijdende makers Johannes Bellinkx, Benjamin Vandewalle, Rita Hoofwijk, Nick Steur en Breg Horemans. De vijf verzorgen een ervaring van 223 meter in en om de Brakke Grond.

3. Evelien Cammaert & Joris Perdieus - Grammatica

Vertrekkend vanuit een leeg canvas ontspint zich een live-compositie van gekleurde doeken, licht, tijd en ruimte. Een intrigerende, verstilde installatie die de relatie tussen kunstwerk, kunstenaar en publiek verkent.

4. Yurie Umamoto, Pablo Fontdevila, Kumi Umamoto, Douwe Smit & Igor Dobričić - DURATIONSPACE

DURATIONSPACE onderzoekt onze perceptie van het tragische en de tragedie van onze perceptie. Een performance-installatie waar cyclische interacties tussen aluminiumfolie, licht, geluid en lichaam de meest onvoorspelbare fenomenen genereren.

5. Nazanin Fakoor - Light Drawing

In Light Drawing krijgen omgevingsinvloeden de vrije hand. Een hypnotiserende lichtinstallatie die transformeert onder invloed van subtiele luchtverplaatsingen en de bewegingen van het publiek in de ruimte.

6. Karl Van Welden - Homo Bulla

In zijn cyclus Verenigde Planeten bevraagt Karl Van Welden de menselijke vergankelijkheid in het universum. Met verstilde filmbeelden van een zeepbel in Hong Kong en Venetië reflecteert hij in Homo Bulla op deze thematiek.

7. Nada & Co – The Voice of a City

Schuif aan voor een kijkje in het leven van uiteenlopende mede-Europeanen. Een caleidoscopisch spel met foto’s en verhalen dat uitnodigt tot reflectie op verandering, ontheemding, sociale ongelijkheid en herkenbaarheid. De aan deze performance gekoppelde expo is gratis toegankelijk.

8. Begüm Erciyas - Voicing Pieces

In een intieme ruimte komt je eigen stem tot leven, vertrouwd en onwerkelijk tegelijk. Wie of wat spreekt daar eigenlijk? Een ontmoeting met het vreemde in jezelf.

9. Kevin Trappeniers - Ellipsis

Waar blijven wij mensen tussen alle autonoom kwetterende algoritmes die ons omringen? In Ellipsis gunt Kevin Trappeniers ons een blik op alle signalen en golven om ons heen.

 

10. Anthony Nestel & Esther Arribas - All Things Want to Run

In een nieuw werk gaan twee performers een spel aan met een kubusvormige structuur van aluminium. Ze creëren verschillende materiële realiteiten en betekenissen én maken deze ongedaan. Een experiment met de choreografie van materie, een kettingreactie van oorzaak en gevolg.

11. Nelle Hens - Nobody

Kunnen we elkaar ontmoeten zonder ‘moeten’, voorbij ingesleten vormen en verwachtingen? Een 1-op-1 performance die uitnodigt tot een subtiele aandachtsverschuiving, van danser naar dans, van tonen naar onthullen.

12. Radouan Mriziga - 55

Radouan Mriziga maakt wereldwijd naam met zijn unieke, haast architecturale danstaal. Zijn solo 55 is traag en secuur, een confrontatie van lichamelijkheid en strikte concepten, sensualiteit en het rationele.

13. Elisa Yvelin - The Conference of the Lichens

Elisa Yvelin nodigt uit tot een gesprek dat reikt voorbij de grens der soorten, een dialoog met korstmossen om te leren van hun spectaculaire vermogen tot samenwerken, symbiose en duurzaam metabolisme.

Programma overzicht

($) Betalend programma
Voor bepaalde programma onderdelen kan je je op locatie inschrijven voor een specifiek tijdslot. 
Het volledige schema komt binnenkort online.
 

Donderdag 7 februari

2. SoAP - 223m Doorlopend 
3. Evelien Cammaert en Joris Perdieus - Grammatica Doorlopende installatie, activatie om het uur
4. Yurie Umamoto, Pablo Fontdevila, Kumi Umamoto, Douwe Smit & Igor Dobričić - DURATIONSPACE doorlopend
5. Nazanin Fakoor - Light Drawing Doorlopend
6. Karl Van Welden - Homo Bulla Doorlopende installatie
7. Nada & Co – The Voice of a City ($) Doorlopende expositie en performance | reserveer op locatie voor performance
8. Begüm Erciyas - Voicing Pieces ($) 1 persoon per 10 minuten | reserveer timeslot op locatie 
10. Anthony Nestel & Esther Arribas - All Things Want to Run ($) Performance
11. Nelle Hens - Nobody ($) Performance | 2 personen per 25 minuten | reserveer timeslot op locatie 
 

Vrijdag 8 februari


2. SoAP - 223m  Doorlopend
3. Evelien Cammaert en Joris Perdieus - Grammatica 
Doorlopende installatie, activatie om het uur
5. Nazanin Fakoor - Light Drawing Doorlopend
6. Karl Van Welden - Homo Bulla Doorlopend
7. Nada & Co – The Voice of a City ($) Doorlopende expositie en performance | reserveer op locatie voor performance
8. Begüm Erciyas - Voicing Pieces ($) 1 persoon per 10 minuten | reserveer timeslot op locatie 
9. Kevin Trappeniers - Ellipsis ($) Performance
11. Nelle Hens - Nobody ($) Performance | 2 per 25 minuten | reserveer timeslot op locatie 
13. Elisa Yvelin - The Conference of the Lichens ($) Performance | 6 per sessie | reserveer timeslot op locatie
 

Zaterdag 9 februari


1. Collectief Schwalbe - Werk #8 Performance
2. SoAP - 223m Doorlopend
3. Evelien Cammaert en Joris Perdieus - Grammatica Doorlopende installatie, activatie om het uur
5. Nazanin Fakoor - Light Drawing Doorlopend
6. Karl Van Welden - Homo Bulla Doorlopend
7. Nada & Co – The Voice of a City ($) Doorlopende expositie en performance | reserveer op locatie voor performance
8. Begüm Erciyas - Voicing Pieces ($) 1 per 10 minuten | reserveer timeslot op locatie
9. Kevin Trappeniers - Ellipsis ($) Performance
11. Nelle Hens - Nobody ($) Performance | 2 per 25 minuten | reserveer timeslot op locatie 
12. Radouan Mriziga - 55 ($) Performance
13. Elisa Yvelin - The Conference of the Lichens ($) Performance | capaciteit 6 per sessie | reserveer timeslot op locatie

 

Partners

Beyond the Black Box wordt georganiseerd in samenwerking met C-TAKT, platform voor transdisciplinair talent in Belgisch-Limburg, en productieplatform SoAP. 

C-TAKT

C-TAKT is een platform dat staat voor kunstenaars die zoeken naar nieuwe vormen om zich uit te drukken en hybride werk maken dat niet makkelijk te categoriseren valt. Het onderzoek en de creatie is soms net zo’n belangrijk onderdeel van het werk en het eindresultaat kan veel verschillende vormen hebben. C-TAKT bestaat naast kernpartners TAKT Dommelhof (Neerpelt) en C-Mine (Genk) uit wpZimmer (Antwerpen), Platform 0090 (Antwerpen), SoAP (Maastricht), Musica (Neerpelt), en In Situ (Europees netwerk voor artistieke creaties in de publieke ruimte). 
 

SoAP

SoAP is een sociaal en artistiek platform dat makers ondersteunt en produceert die zoeken naar nieuwe manieren om verhalen te vertellen, in directe dialoog met het publiek. Dat gebeurt in de publieke ruimte, op onconventionele locaties of in de theaterzaal, waarbij die ruimte ter discussie wordt gesteld.
 

BankGiro Loterij Fonds

Beyond the Black Box is mede mogelijk gemaakt door steun van het BankGiro Loterij Fonds