De Brakke Grond / Festival WhyNot

Ula Sickle: Relay

In samenwerking met Festival WhyNot presenteert de Brakke Grond een werk van de in Brussel gevestigde choreografe/performer Ula Sickle in kunstruimte W139 in de Amsterdamse binnenstad. In de duratieperformance Relay zweeft een zwarte vlag die voortdurend in beweging wordt gehouden, in een fascinerende test van uithoudingsvermogen.


 

De duratieperformance Relay is geïnspireerd op de vele recente protesten die over de hele wereld plaatsvinden, waaronder de "Czarny Protests" (Black Protests); massale protestmarsen in Polen ter verdediging van de rechten van de vrouw. De zwarte vlag kan niet worden gekoppeld aan een specifiek protest en blijft daarom open voor interpretatie. Impliciete verwijzingen naar vrijheidsbewegingen staan haaks op de heropleving van vlaggen die, in onze huidige dictatuur van angst, voornamelijk worden ingezet door bewegingen die anderen willen uitsluiten.

De Pools-Canadese choreografe Ula Sickle en een groep performers bouwen op elkaar voort in een fascinerende test van het uithoudingsvermogen. Hun bewegingen gaan heen en weer tussen lethargie en hoop, weerstand en machteloosheid. Elk individu neemt de verantwoordelijkheid op zich om de vlag in beweging te houden, maar het is de collectieve inspanning die van Relay zo'n krachtig symbool maakt. Is weerstand nog steeds mogelijk in een systeem waarin elke vorm van oppositie wordt neergeslagen? 

Festival WhyNot 

Deze voorstelling is onderdeel van dans- en performance festival Festival WhyNot, dat van 22 t/m 25 januari plaatsvindt in Bimhuis (22 Jan), Muziekgebouw aan 't IJ (23 Jan), Stedelijk Museum Amsterdam (24 Jan) en kunstruimte W139 (25 Jan).

Voor het hele festivalprogramma kijk op www.festivalwhynot.nl 

Concept, choreografieUla Sickle
Live geluidYann Leguay
Performance (Amsterdam)Popol Amisi, Ula Sickle + Local guests
Also created with and performed by Liza Baliasnaja, Sidney Barnes, Amanda Barrio Charmelo, Wei-Da Chen, Nathan Oms, Cherish Menzo, Mohamed Toukabri, Mavi Veloso
Geproduceerd doorCaravan Production
Met steun vanKunstenwerkplaats Pianofabriek & Nuit Blanche 2018