de Brakke Grond & IDFA DocLab

Seamless Reality Expositie

Ontdek de nieuwste webdocumentaires, virtual reality ervaringen en interactieve installaties in de doorlopende Seamless Reality expositie. Er zijn meer dan 25 installaties te zien waarin de grenzen tussen onze fysieke en digitale wereld worden doorbroken en het publiek zelf kan experimenteren met de mogelijkheden van virtual reality, kunstmatige intelligentie en biometrische technologie.
 

Openingstijden

19 nov t/m 28 nov
van 9u00 tot 23u00
29 nov
van 9u00 tot 18u00 

Het internet is werkelijkheid geworden. Of het nu gaat om de rol van sociale media in het maatschappelijk debat, ons besef van privacy, of onze computergestuurde datingcultuur - nooit eerder liepen onze digitale en fysieke werelden zo door elkaar heen. Ondertussen staan we aan de vooravond van een nieuwe digitale revolutie, waarin technologieën als virtual reality, 3D printing en kunstmatige intelligentie inmiddels razendsnel doorbreken en zich net zo genadeloos en onlosmakelijk in onze werkelijkheid verankeren.
 
 

The Deeper They Bury Me
Angad Bhalla, Ted Biggs
Herman Wallace, sinds 1972 gevangene in Louisiana, vertelt het ontstellende verhaal van zijn eenzame opsluiting met behulp van interactieve animaties.

DMZ: Memories of No Man’s Land
Hayoun Kwon
Virtual reality-verkenning van de streng bewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea maakt de paranoia van de Koude Oorlog invoelbaar.

Drawing Room
Sara Kolster, Jan Rothuizen
Stap in de eerste virtual reality-tekening van Jan Rothuizen. Als artist-in-residence tekende hij over de premium experience van de torenkamer van de Beijenkorf.|

Exhausting a Crowd
Kyle McDonald
Verslavend tableau vivant van de mensenmassa op Piccadilly Circus, dat door toeschouwers eindeloos kan worden voorzien van tags met observaties.

Imperial Courts
Eefje Blankevoort, Dana Lixenberg
Sereen portret in foto en video van de overwegend Afro-Amerikaanse bewoners van een woonproject in Zuid-Los Angeles.

Lahore Landing
Jeremy Ho
Interactieve online documentaire laat zien hoe burgeractivisten uit Lahore met behulp van kunst en cultuur weerwoord geven aan het extremisme.

Life on Hold
Reem Haddad
In tien krachtige internetvideo’s van Al Jazeera worden we deelgenoot van het verleden en de toekomst van Syrische vluchtelingen in Libanon.

LoVR
Aaron Bradbury
Een virtual reality-liefdestrip door de hersenactiviteit die plaatsvindt op het duizelingwekkende moment dat je verliefd wordt; een gedicht geschreven in data.

Network Effect
Jonathan Harris, Greg Hochmuth
Interactieve collage van een eindeloze stroom videofragmenten, berichten en ander visueel rumoer illustreert de jachtigheid en onrust die internet...

Quipu Project
Maria Court, Rosemarie Lerner
Interactieve documentaire laat slachtoffers aan het woord van de onvrijwillige sterilisatiecampagnes onder de Peruaanse president Fujimori in de jaren...

RecoVR: Mosul, a Collective Reconstruction
Laura Chen, Ziv Schneider
Een virtuele omgeving waarin de collectie historische kunstvoorwerpen van het in 2014 door IS bestormde Mosul Museum opnieuw tot leven komt.

The Unknown Photographer
Loïc Suty
Poëtische en unheimische, virtuele dwaaltocht door de loopgraven van het geheugen van een fotograaf in de Eerste Wereldoorlog.

Waves of Grace
Gabo Arora, Chris Milk
Stap virtueel in de schoenen van Decontee Davis, die genas van ebola en nu andere slachtoffers van de ziekte bijstaat in de sloppenwijken van Monrovia.

Witness 360: 7/7
Darren Emerson
Overlevende van Londense bomaanslag vertelt over de bewuste dag en maakt het trauma invoelbaar dat zij eraan overhield.

word.camera
Ross Goodwin
Een algoritme maakt proza en gedichten op basis van een foto. Een bewakingscamera kijkt rond op zoek naar gezichten en beschrijft hardop wat hij ziet.

Bistro in Vitro
Koert van Mensvoort
Een gebreide steak en 3D-geprinte eieren en vleesoesters staan op het futuristische menu van dit fictieve restaurant met kweekvleesgerechten die mogelijk ooit op je bord belanden.

Cue China
Ant Hampton
De onbekende Chinese fabrieksarbeider treedt in deze installatie uit de anonimiteit en zit plotseling vlak voor je neus.

Do Not Track
Brett Gaylor
Gepersonaliseerde serie over privacy laat zien wie er profiteert van de online privégegevens die we elke dag onbewust delen met commerciële partijen.

The Enemy
Karim Ben Khelifa
Deze installatie en app nodigen je uit binnen te treden in conflictsituaties en te ontdekken waarom mensen naar geweld grijpen.

Famous Deaths
Marcel Brakel, Frederik Duerinck
Installatie waarbij je de laatste minuten van een beroemdheid ervaart als geurdocumentaire.

HIGHRISE: Universe Within
Katerina Cizek
Multimediaproject legt de digitale levens van stadsbewoners bloot en laat zien hoe online gemeenschappen ontstaan die de fysieke wereld beïnvloeden.

Kiya
Nonny de la Peña
Door middel van virtual reality wordt de kijker ooggetuige van een bedreigende situatie. VR in de strijd tegen huiselijk geweld.

Rebuild Fukushima
Bert Hana, Dagmar van Wersch
Meewerken aan de wederopbouw van Fukushima na de kernramp, met bouwpakketten op basis van Google Street View.

Sheriff Software
Dries Depoorter
Zelf voor politieagent spelen? Het kan, met dank aan de gecontroleerde samenleving. Bezoek via live webcams een plaats delict of geef een overtreding aan.

Someone Else
Ant Hampton
Intense mix van bekentenis, hoorspel en morele bespiegeling daagt twee luisteraars uit een gesprek aan te knopen met een onbekende.

Super Stream Me
Tim den Besten, Nicolaas Veul
Wat doet de huidige aandachtscultuur met mensen? Tim den Besten en Nicolaas Veul streamden vijftien dagen lang non-stop hun leven op internet.

That Dragon, Cancer
meerdere regisseurs
Persoonlijke game biedt nieuwe manieren om vorm te geven aan rouw. Ontworpen door de vader van Joel, die op vierjarige leeftijd overleed. Op IDFA is ook de making-of van de game te zien, Thank You for Playing.

Walden, a Game
Tracy Fullerton
First person documentaire game waarin je in de voetsporen treedt van Henry David Thoreau en probeert zelfvoorzienend te leven rond het meer Walden Pond.

Way to Go
Vincent Morisset
Boswandeling als interactieve ervaring voor mensen van alle leeftijden.

 

Dagelijks zijn er gratis rondleidingen om 16u00.
Geef je op via rondleiding@brakkegrond.nl.

De IDFA DocLab Award for Digital Storytelling (€ 5.000) ging naar Drawing Room (Nederland) van Jan Rothuizen en Sara Kolster. 
Ant Hampton ontving de IDFA DocLab Immersive Non-Fiction Award (€ 2.500) voor Someone Else (België). 
De jury van de IDFA DocLab Competition for Digital Storytelling bestond uit Margaux Missika (Frankrijk), Hay Kranen (Nederland) en Oscar Raby (Chili).
Lees het juryrapport.

Meer over DocLab: Seamless Reality
DocLab: Seamless Reality is een festivalprogramma met een expositie, live cinema events, een ééndaagse DocLab conferentie en de DocLab Academy. Tien dagen lang bekijken we met documentairemakers, mediakunstenaars en wetenschappers de veelal onzichtbare en ongrijpbare verbanden tussen onze digitale en fysieke werkelijkheid. Daarmee zijn wij het centrum voor innovatie en experiment binnen digitale documentairekunst. 

DocLab: Seamless Reality is een coproductie van de Brakke Grond en Idfa DocLab.

Credits
Deze expo is een samenwerking tussen De Brakke Grond & IDFA DocLab