De Commerce

Cher Ami

Drie tekenaars en de band Yuko lieten zich inspireren voor drie animatiefilms met live muziek, door waargebeurde verhalen van enkele opmerkelijke dieren (een hond, een olifant en een aap) die tijdens de eerste Wereldoorlog aan het front vochten. Een gepaste ode na 100 jaar vergetelheid.

We Are Public

De voorstelling van zaterdag 3 december is onderdeel van de We Are Public selectie. Bel naar de kassa om te reserveren.

De voorstelling

De voorstelling is opgevat als een concert, waar de drie animatiefilms een onderdeel van zijn en waarvoor de muziek is afgestemd op het beeld. Sergeant Stubby, de hond, was de mascotte van de Amerikaanse Yankee Division. Hij overleefde zeventien veldslagen en werd uitgebreid gedecoreerd. Na de oorlog werd hij tweemaal ontvangen in het Witte Huis en ontmoette hij drie presidenten. Jackie, de aap, was de Zuid-Afrikaanse baviaan van Albert Marr. Aan het front redde hij zijn kameraden meermaals het leven. Jenny was een Duitse olifant. Achter de frontlinie hielp ze met het versjouwen van materiaal om het tekort aan paarden op te vangen. Ze diende twee jaar aan het front.

Combineer met flitsbezoek van de expo

Vlaams ‘visual storyteller’ Jan Rosseel dompelt je in de solo-expositie Back-up onder in zijn fascinatie voor iconische beelden en het collectieve geheugen. Deze grote winterexpositie ontdek je van 10 dec t/m 29 januari bij de Brakke Grond. Laat je voor de voorstelling Cher Ami op sleeptouw nemen door een van onze vliegensvlugge gidsen voor een korte gratis rondleiding. Aanvang om 19:45 in de foyer van de Brakke Grond.

 

De makers

De Belgische band Yuko heeft door de jaren heen een ijzersterke livereputatie opgebouwd met de twee albums die ze uitbrachten bij Unday Records. Voor hun laatste wapenfeit vinden ze zichzelf helemaal uit en stappen ze naar uitgeverij Lannoo voor een heel nieuw avontuur. Ze willen een breder verhaal vertellen en zich laten inspireren door andere kunstenaars en kunstvormen. Frontman Kristof maakt ook deel uit van creatief collectief De Commerce, dat al langer met het idee speelde om aan de slag te gaan met absurde verhalen van drie ongelooflijke dieren. Kristof vond met De Commerce de geschikte metgezellen voor dit project in tekenaars Ivan Adriaenssens, Roman Klochkov en Gustavo Garcia. Elk van hen werkte het verhaal rond een van de dieren uit, respectievelijk sergeant Stubby, Jackie en Jenny. De voorstelling wordt dan ook een mooie symbiose tussen live muziek en geanimeerde tekeningen. Cher Ami is een productie van De Commerce in co-productie met Vrijstaat O en Handelsbeurs. Cher Ami kadert binnen Gone West.