De KOE

Who's Afraid of Virginia Woolf

In 2005 bracht de KOE voor het eerst Who's Afraid of Virginia Woolf, naar Edward Albees klassieker uit 1962. Met Martha en George slaat Albee het ideaalbeeld van de ‘American Dream’ aan diggelen: twee gedesillusioneerde mensen die zich aan de sleur van hun relatie trachten te onttrekken door het creëren van leugens en illusies. Ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van het gezelschap herneemt de KOE deze voorstelling. 

Klassieker bewerkt door de KOE

Na een faculteitsfeestje belanden Nick, een ambitieuze jonge hoogleraar, en Honey op het appartement van de oudere professor en zijn vrouw. Eerst zijn zij, net als het publiek, slechts toeschouwers, maar langzaamaan worden ze meegesleurd in de wrede mentale spelletjes die George en Martha met elkaar spelen, verdwaald ergens op de schemerige grens tussen fictie en realiteit.

Meer dan 50 jaar na datum is Albees tekst nog steeds even relevant, en de bewerking van de KOE is nog steeds een mijlpaal in hun 30-jarige bestaan. In het kader van het jubileumjaar van de KOE in 2019 mocht deze herneming van Who’s Afraid of Virginia Woolf dan ook niet ontbreken!

In de pers

In De Standaard verscheen een artikel over de aanhoudende populariteit van Albees Who's Afraid of Virginia Woolf, waarin ook de interpretatie van De KOE besproken wordt: "Cie De Koe zet weliswaar een indrukwekkend flessenarsenaal en een resem glazen op toneel, maar houdt het hoofd koel. De toenemende degradatie van de personages blijkt in deze versie niet uit de steeds dikker wordende tong en de onzekerder benen. Als ze zich moeilijk staande houden, dan komt dat door de stapels glossy’s waar ze overheen banjeren. Een geweldige vondst: dure magazines horen, net als de Panton Chair van Eames, bij gear­riveerde universiteitsdocenten en tegen het eind van de voorstelling ogen ze als een uitgekieperde ­papierslag. Cie De Koe maakt er een relatiedrama van, zij het met scherp geslepen messen." 
Lees het artikel


Theaterkrant | Sander Janssens
"Met het lichtvoetige, transparante toneelspel dat we inmiddels goed van ze kennen – en waarin nu vooral Van den Eede zich met onuitputtelijk plezier uitleeft – waakt het collectief ervoor dat de vele uitbarstingen die dit stuk rijk is, ook maar enig moment melodramatisch worden."

Lees de recensie

De KOE

(Compagnie) de KOE is een theatergezelschap gebaseerd in Antwerpen. De artistieke kern bestaat uit Peter Van den Eede, Natali Broods, en Willem de Wolf. De KOE maakt spitse, geestige en persoonlijke voorstellingen met een (schijnbaar) apolitieke boodschap, wars van alle theatercodes en -conventies, waarin vorm en inhoud niet van elkaar los te denken zijn. Met de vinger aan de pols van de tijd, en altijd pogend om de mens een spiegelbeeld voor te schotelen dat tegelijk snijdend eerlijk en diep empathisch is.

Credits
Van en metNatali Broods, Peter Van den Eede, Michael Vergauwen en Tanya Zabarylo
Originele bezettingNatali Broods, Peter Van den Eede, Karolien De Beck en Nico Sturm
Naar de tekst vanEdward Albee
ScenografieHanneke van de Kerkhof
LichtdecorJan Goedemé
GeluidsdecorPol Geusens

Techniek Bram De Vreese
ProductieDe KOE