De Nwe Tijd / de KOE

ForsterHuber Heyne

Rebekka de Wit en Willem de Wolf schrijven elkaar brieven over liefde en radicaliteit. 

Die brieven ondertekenen ze niet met hun eigen naam, maar met ‘Georg Forster’ en ‘Therese Heyne’. Ze verplaatsen zich in dit beroemde echtpaar dat in Mainz leefde ten tijde van de Franse Revolutie. Hij wereldreiziger en revolutionair, die uiteindelijk tijdens Robespierre’s Terreur gedesillusioneerd, ziek en eenzaam in Parijs sterft. Zij is schrijfster, uitgeefster en geëmancipeerde vrouw, die er naast haar huwelijk openlijk een minnaar, Ludwig Huber, op nahoudt.

De briefwisseling tussen Rebekka en Willem vormt het hart van hun nieuwe theatertekst die zal draaien rond het begrip 'wisselingen'.

Stemmingswisselingen, regeringswisselingen en liefdeswisselingen. Een stuk over revoluties dus. Over veranderingen in een tijd dat in Europa de allereerste ideologische oorlog woedt en Alle Menschen werden Brüder nog moet worden geschreven.

Het decor in deze voorstelling is van de hand van Jasper Rigole, die in het najaar van 2015 in de Brakke Grond te zien was met zijn expositie 81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was.

Nederlandse première

Ook te zien in


13 april / Toneelschuur, Haarlem

14 april / Rotterdamse schouwburg
21 april / Natlab - Plaza Futura, Eindhoven

De hele tournee: www.dekoe.be

In de pers

Een tekst vanWillem de Wolf en Rebekka de Wit
SpelSuzanne Grotenhuis, Vincent Doddema en Willem de Wolf
EindregiePeter Van den Eede
DecorJasper Rigole
MuziekPol Geusens
DramaturgieJörg Vorhaben
VertalingChristine Bais
Een coproductie vanStaatstheater Mainz, de KOE en De Nwe Tijd
Met de steun vanPerforming Arts Fund NL