De Nwe Tijd / de KOE / Staatstheater Mainz

ForsterHuberHeyne

Theatermaakster Rebekka de Wit en Willem de Wolf (De KOE) schrijven elkaar brieven over liefde en radicaliteit. Brieven die ze ondertekenen met Georg Forster en Therese Heyne: het beroemde echtpaar dat in Mainz leefde ten tijde van de Franse Revolutie. 

Hij is wereldreiziger en revolutionair, die uiteindelijk tijdens Robespierre’s Terreur gedesillusioneerd, ziek en eenzaam in Parijs sterft. Zij is schrijfster, uitgeefster en geëmancipeerde vrouw, die er naast haar huwelijk openlijk een minnaar, Ludwig Huber, op nahoudt.

De briefwisseling tussen Rebekka en Willem vormt het hart van hun nieuwe theatertekst die zal draaien rond het begrip 'wisselingen'. Stemmingswisselingen, regeringswisselingen en liefdeswisselingen. Een stuk over revoluties dus. Over veranderingen in een tijd dat in Europa de allereerste ideologische oorlog woedt en Alle Menschen werden Brüder nog moet worden geschreven. Het decor in deze voorstelling is van de hand van Jasper Rigole, die in het najaar van 2015 in de Brakke Grond te zien was met zijn expositie 81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was.

Nederlandse première

Voordracht Freek Vielen

Voor aanvang van de première op 23 maart verzorgt Freek Vielen van De Nwe Tijd om 19:45 uur een lezing met teksten van Rebekka de Wit. Gratis toegankelijk. 

We Are Public

 De voorstelling van 24 maart is onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

In de pers

De voorstelling ging in oktober 2017 in een Duitstalige versie in première in Mainz. Daarbij verschenen de volgende recensies: 

Frankfurter Neue Presse
"Doch was den 100-minütigen Abend so interessant und witzig gestaltet, das sind die steren Grenzüberschreitungen. Die Drei können sich nicht nur in puncto Inhalt oft nicht einigen; sie parlieren auch über Formen der Kommunikation.
Lees de volledige (Duitse) recensie hier

 

Allgemeine Zeitung
"Während sich im Laufe des Abends ein Kreis aus Kreide und Fotos immer enger um die Akteure schließt, bricht ihre Erzählung immer wieder aus begonnenen Mustern aus, zweifelt, beginnt neu. Sie wollen nicht interpretieren, betonen die Akteure - also dem Zuschauer auch keine Deutung Vorgeben.

Lees de volledige (Duitse) recensie hier

Een tekst van Willem de Wolf en Rebekka de Wit
Spel Suzanne Grotenhuis, Vincent Doddema en Willem de Wolf
Eindregie Peter Van den Eede
Decor Jasper Rigole
Muziek Pol Geusens
Dramaturgie Jörg Vorhaben
Vertaling Christine Bais
Een coproductie van Staatstheater Mainz, de KOE en De Nwe Tijd
Met de steun van Performing Arts Fund NL