De Roovers

Onschuld

Dea Loher (1964) is een van de succesvolste hedendaagse Duitse toneelauteurs. In haar politieke en poëtische stukken, veelvuldig bekroond en regelmatig gespeeld, hoor je echo’s van Brecht, Beckett, Müller en vooral Fassbinder. In Onschuld  schetst Dea Loher in negentien scènes een beklijvend beeld van een groep vertwijfelde en verstrikte mensen in een kleine kustplaats.

Twee Afrikaanse sans-papiers lopen langs de zeehorizon. Ze zien een vrouw de zee inlopen en grijpen niet in. De één kan niet meer slapen uit schuldgevoel, de ander vindt een tas met geld aan een bushalte en ziet daarin een teken van God. Een blinde vrouw danst naakt in nachtclub De Blauwe Planeet. Zij ziet niets; de mannen zien haar wel. Een kinderloze vrouw vraagt iedereen om vergeving voor de misdaden van haar zoon. Een filosofe verbrandt haar boeken, slaat haar zwijgzame man dood en gelooft alleen nog in de onbetrouwbaarheid van de wereld. Een suikerzieke bejaarde vrouw trekt in bij haar dochter en schoonzoon om vervolgens al hun levensruimte in te nemen.  Mensen ontmoeten elkaar en raken elkaar weer kwijt.

 

 

 


 

Nederlandse première

Dinsdag 28 maart

Nagesprek

Op woensdag 29 maart is er een nagesprek met de Roovers onder leiding van Mirjam Midderham, zelf theatermaker en dramaturg. 

Flitsrondleiding

Op donderdag 30 maart neemt onze vliegensvlugge gids je op sleeptouw voor een gratis korte inleiding op de foto-expositie van Tom Callemin in de Brakke Grond. Om 19:45 verzamelen in de foyer. Deze expo is alle avonden voor en na de voorstelling te bezoeken.

We Are Public

De voorstelling op 28 maart is onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

Wat zegt de pers?

★★★ De Standaard
"Visueel, auditief en qua tekst is de sombere mozaïek "Onschuld" om van te snoepen."

★★★ Knack Focus
"Een vinnige theatervoorstelling in een doordacht decor en glasheldere setting.

★★★★ RiRo Toneelrecensies

"Via de ogenschijnlijk triviale gebeurtenissen in het leven van onder meer een begrafenisondernemer, een blinde danseres, en een suikerzieke ex-communiste ontroert de tekst van Loher het publiek én zet ze ons aan het denken over vragen als 'Hoe egocentrisch zijn we?' 'Zijn we nog wel bereid om ons bezig te houden met het leed van anderen?'

★★★ Parool

"Loher weet met haar poëtisch idioom vakkundig te balanceren tussen gruwel en grappig. Bij haar kan een zelfmoordenar zo lang twijfelen op de rand van de brug dat de wachtenden in de file hem collectief gaan aanmoedigen."

Herbeluister het interview van Theatermakers met De Roovers vanaf 46:35.

Van en metRobby Cleiren, Luc Nuyens, Sofie Sente, Leen Diependaele, Evgenia Brendes, Idrissa Mbengue, Jovial Mbenga, Isabelle Van Hecke, Anne-Laure Vandeputte en Danny Bouman
MuziekLeen Diependaele / Samowar & KRENG
ScenografieStef Stessel
KostuumsPynoo
Productiede Roovers spelen
Foto publiciteitsbeeld(c) De Nationale Beeldbank