De Roovers

Arabische Nacht

Een oriëntaals Doornroosje, een doodgewone flat en drie mannen die haar willen kussen. Vijf prachtig gemonteerde monologen naar een stuk van de hedendaagse Duitse toneelschrijver Roland Schimmelpfennig. 

Een appartementsblok in een stad op een warme zomernacht. De achtste, negende en tiende verdieping hebben geen water. Alsof het water op de zevende verdieping ergens verdwijnt. Lomeier, de conciërge hoort het water achter de muren stromen en gaat er naar op zoek. Zijn tocht leidt hem naar appartement 7-32 waar Fatima Mansoer woont met Francisca Deken, die elke avond op de zetel in slaap valt en pas ontwaakt als de zon weer opkomt. In haar droom is ze een Arabische prinses.  Niemand krijgt haar wakker tot op een nacht drie mannen haar trachten te kussen : Lomeier de conciërge, Fatima’s vriend Kalil en Peter Karpati, de romantische voyeur van de overkant. Door een spel van begeerte en toeval komen ze allemaal terecht in een hallucinante trip.

Met Arabische Nacht kiezen de Roovers – na De Gouden Draak – opnieuw voor een stuk van Roland Schimmelpfennig. De auteur woonde een tijdje in Istanbul en schreef daar zijn sprookje van Duizend-en-één-Nacht.

We Are Public

De voorstelling op 3 december is onderdeel van de We Are Public-selectie. Leden kunnen reserveren door te bellen met de kassa.

Wat zegt de pers?

★★★★ De Volkskrant
"Met hun nuchtere aanpak en onderkoeld gevoel voor humor maken ze van de Schimmelpfennig-types mensen met een klein, fijn levensverhaal. De eenzame congiërge die door het gebouw waart; de laborant die zich elke avond klem zuipt; de overbuurman die tedere gevoelens koestert voor de comateuze laborant. Ze dolen voort, deze aardse personages, in een sprookje dat af en toe harde werkelijkheid is. Ook onze werkelijkheid."

 

"Luc Nuyens speelt een buurman die op een onverklaarbare wijze in de cognacfles is terechtgekomen. Dat klinkt bizar? Dat is het ook maar Nuyens speelt dat met zoveel schwung en oprechte verwondering dat hij het haarfijn en overtuigend gespeeld krijgt. Faut le faire!" Knack

 

"De mooiste scène is die tussen de overbuurman en de slapende Franziska. Het tweetal Nuyens-Sente speelt een prachtig liefdesverhaal over onbereikbaarheid en tederheid. Als de man de slapende vrouw aanraakt en zelfs in de hals kust, weet hij dat zijn leven voorgoed zal veranderen. Zoals zij daar ligt en hij haar benadert en omhelst, is prachtig." - Theaterkrant 


Sara De Bosschere
Foto: Bart Grietens

"Wat er uitzonderlijk is aan deze tekst, en wat Schimmelpfennig vaker doet, is dat hij zijn schrijfstijl steeds aanpast aan de hedendaagse toneelkunst. In dit geval is het een soort oratorium: je hebt de vijf verhalen, die zich in het hoofd van de mensen afspelen, die Schimmelpfennig met elkaar verweeft." - Sara De Bosschere te gast bij Theatermakers. Beluister de volledige uitzending van 30 november hier

Van & metSaid Boumazoughe, Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente
TekstRoland Schimmelpfennig
Muziek (live)Elko Blijweert / Milan Warmoeskerken
ScenografieStef Stessel
KostuumsPynoo
Techniek en lichtontwerpBert Vermeulen
GeluidstechniekWim Bernaers