De stad is een misverstand

Literair-muzikale avond over Brussel en de stad

Wat is een stad anders dan een misverstand, architectonisch, intercultureel en demografisch? Wat er nu zo bijzonder is aan Brussel en waarom de stad zo sterk afwijkt van alle andere steden in de Benelux komt aan bod in Terras #09, het negende nummer van het tijdschrift voor internationale literatuur. 

De stad als een misverstand

Brussel is complexer, niet alleen door zijn meertaligheid, ook door de stad zelf, de structuur ervan. Hoe komt dat? Waarom zijn er zoveel zones, randen, overgangsgebieden? We vroegen het aan kenners, bewoners en oud-bewoners, habitués, immigranten en emigranten. Opvallend vaak bleven ze ons het antwoord schuldig. Maar niet iedereen en via een omweg, door het over 'De stad' te hebben, raakten we alsnog verzeild in de ondergrondse, op straat, in de huizen en kelders.

In Terras #09 verandert Brussel langzamerhand in ‘Brussel’, het fenomeen stad en wat het allemaal teweeg brengt. Via stadsverhalen, poëzie, essays en beeldende kunst raak je verdwaald in de stad en kom je waar je helemaal niet op bedacht was. Steden zijn misverstanden, zeker ‘Brussel’. 

Beeld en fragment uit De standbeelden van Brussel, Marcel Broodthaers, teksten & Julien Coulommier, foto’s. Uit het Frans vertaald door Rokus Hofstede.

Laten we door de stad wandelen, zolang

de wolf er niet is.

Wolf ben je daar?

 

Je hoeft hem echt niet te roepen,

hij is overal.

Avond als een figuurlijke stadswandeling

Miek Zwamborn is de stadsgids / presentator
Daan Wesselman leidt de (figuurlijke) stadswandeling in
Ivo Victoria vertelt over de rol van een stad in een leven
Els Moors neemt ons in gedichten mee door de rosse buurt
Jan Baeke dicht over het vervoer in de stad
Tonnus Oosterhoff chef van van dienst op het station
Bernke Klein-Zandvoort over toeristen en de mensen op straat
Stadt is de stadsmuziek waarbij we af en toe stilstaan

Meer over Terras of het tijdschrift bestellen via tijdschriftterras.nl

Op 19 januari 2016 werd het Brusselnummer van Terras ook in samenwerking met de Brakke Grond gepresenteerd bij deBuren (Brussel).  lees meer

Terras, wegwijzer in de wereldliteratuur, is een tijdschrift voor internationale literatuur en kunst. In de traditie van voorganger Raster brengt Terras eigentijdse en eigenzinnige teksten en introduceert zo nieuwe stemmen, verhalen, gedichten, essays en beelden. Terras verschijnt twee keer per jaar in boekvorm en maakt jaarlijks een extra bijzondere publicatie in de vorm van een nieuwe vertaalde dichtbundel voor de abonnees.

Stadt

Stadt is een muzikaal brouwsel van twee gedreven Gentse gebroeders  Simon (dr) & Frederik (g) Segers. Zij plukten de Nederlandse Fulco Ottervanger (voc, keys) en onverstoorbare Joris Cool (b) van de straat. Elk bandlid heeft ervaring opgedaan in tal van andere bands, maar de creatieve en productieve vibe die ze delen in STADT is moeilijk te evenaren. Hun muziek kan het best omschreven worden als 'krautpop'. STADT is geen productie, maar een band op zoek naar het creëren van een ongehoord geluid van hun eigen land.

 

 

I.s.m. Terras, Stichting Perdu & deBuren