De verbinding tussen taal en intuïtie

Josse Pyl

Vanaf 25 mei tonen we het werk van de kunstenaar Josse Pyl (°1991, Sint-Niklaas). In zijn praktijk zoekt Pyl naar nieuwe vormen die onze bewuste en onderbewuste gedachten uitdrukken. Hij neemt de technologie, de productie en de presentatie die achter taal schuilgaan onder de loep. Pyl kijkt naar symbolen en beelden maar ook naar bepaalde lichaamsdelen en onzichtbare klanken die de ene mens met de andere verbindt.

Tentoonstelling rond muurreliefs en taal

Een woord begint in de maag. Vanaf daar reist het naar de borst en nek, waar het timbre wordt gevormd. Via de stembanden, waar de toonhoogte bepaald wordt, gaat het de mond in, tot tong en tanden de uiteindelijke structuur meegeven. Het woord wordt nu de lucht in geduwd.
 

Vanuit een eigen ruimtelijke taal wil kunstenaar Pyl de intuïtie die schuilgaat achter onze waarneming onderzoeken. Muurreliefs en schrijfmachines visualiseren de productie en performativiteit alsof het een materieel element is. Speciaal voor deze tentoonstelling creëert hij een site-specifieke installatie.
 

▶︎ Het randprogramma wordt begin mei bekend gemaakt.

Bio

Na het behalen van zijn Master aan KASK, Gent, studeerde Josse Pyl in 2016 af aan de Werkplaats Typografie, Arnhem. Van 2017-2018 was hij artist-in-residence aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te Amsterdam. Recent was zijn werk te zien in solopresentaties in 019 (Gent) en bij Annet Gelink Gallery (Amsterdam). Ook nam hij deel aan groepstentoonstellingen in Nest (Den Haag) en Dash Gallery (Kortrijk). Josse Pyl woont en werkt in Amsterdam.