Dicht op de (witte?) huid

Panelgesprek/luistersessie over diversiteit in het Nederlandse audiolandschap

Met hun persoonlijke toon, dicht op de huid van de luisteraar, en hun laagdrempelige distributievorm spreken podcasts doelgroepen aan die de publieke omroep misloopt. Hoe verrijken deze stemmen het Nederlandse audiolandschap? Welke perspectieven ontbreken nog? En waarom is een podcast als Code Switch wel op de Amerikaanse NPR te horen, maar Dipsaus niet op NPO Radio 1?

Aan de hand van fragmenten uit binnen- en buitenlandse podcasts bespreken Zoë Papaikonomou, Chenjerai Kumanyika en Natasja Gibbs het belang van meerstemmigheid in een veranderend audiolandschap, gemodereerd door Babs Gons. We luisteren naar fragmenten van: 


Zoë Papaikonomou is onderzoeksjournalist. Ze schreef met Annebregt Dijkman het boek Heb je een boze moslim voor mij? over inclusieve journalistiek. Dit voorjaar start Zoë met One’sy Muller voor NieuwWij De Bonte Was podcast over blinde vlekken in de media.

Natasja Gibbs presenteert de NTR-podcast Koninksrijkskwesties,maakt een debatprogramma voor jongeren voor FunX en is coördinator van het online platform Caribisch Netwerk. Samen met René van Es werkt ze aan haar eerste radiodocumentaire voor RadioDoc (NTR) over trago-meisjes op Curaçao.

Chenjerai Kumanyika is journalist, onderzoeker en activist. Hij maakte voor Gimlet Media de podcast Uncivil, waarmee hij een Peabody Award won. Chenjerai was te horen in de serie Seeing White van Scene on Radio en werkte voor o.a. NPR Codeswitch, The Moth, Vice, Invisibilia en Rising Up Radio. In 2015 leidde zijn artikel Vocal Color in Public Radio tot een nationale discussie over diversiteit op de Amerikaanse radio.

Babs Gons, theatermaker, schrijver en performer, wordt ook wel La Grande Dame van het Spoken Word genoemd. Ze treedt op op radio, televisie, Oerol en Lowlands en biedt met haar talkshow Babs’ Woordsalon een podium aan jong spoken word talent. Voor De Kloof (VPRO, NPO Radio 1) schreef Babs onlangs haar eerste radiomonoloog.

Zoë Papaikonomou


Natasja Gibbs

 

Babs Gons