eattechkitchen_main_1

IDFA in de Brakke Grond

DocLab: Humanoid Cookbook

Wat bekent het om mens te zijn in een door technologie ontregelde wereld? DocLab: Humanoid Cookbook zoekt antwoorden in interactieve documentaire installaties, games, virtual reality, kunstmatige intelligentie, live performances en – nieuw dit jaar – culinaire experimenten.

Toekomstverhalen rond de eettafel

Het moment dat de mens voor het eerst vuur maakte en aan het koken sloeg, markeert het startpunt van een lange reeks technologische revoluties. Hortend en stotend raakte de mens los van de rest van de natuur en alsmaar meer vervlochten met haar eigen technologie. Maar met de meest recente technologische revolutie en de opmars van onder andere kunstmatige intelligentie lijkt een nieuw ‘post-human’ tijdperk te zijn ingeluid: een waarin het klassieke onderscheid tussen mens en machine misschien al een gepasseerd station is.
 

Opvallend genoeg is koken - de technologie waar het allemaal mee begon - in tijden van grote omwenteling en onzekerheid vaak iets waar we ons graag aan vast-klampen. Weinig is immers zo menselijk en vertrouwd als het samen bereiden en eten van een maaltijd. Daarom stelt IDFA’s programma voor nieuwe media dit jaar de eettafel centraal.
 

De eettafel heeft een rijke geschiedenis als podium voor menselijk gedrag, technologie en nieuwe kunst-vormen. Een van de bekendste en meest beruchte voorbeelden is het Futuristisch Kookboek uit 1932. Samensteller Filippo Marinetti wilde afrekenen met het verleden en alle eetgewoonten die daarbij hoorden. Weg met die slome spaghetti, stelde hij, lang leve het genadeloze geweld van de gemotoriseerde toekomst! Een kleine eeuw later eten we nog altijd pasta, maar het moet gezegd: veel van Marinetti’s dromen zijn uitgekomen. DocLab: Humanoid Cookbook gaat op zoek naar een veelzijdiger menu. Een waarin plek is voor heden én verleden, voor snelheid én reflectie, voor mens én machine. Het menu bestaat uit dertig totaal verschillende projecten die worden gepresenteerd in de vorm van een expositie, een conferentie en een reeks live-evenementen en interactieve dinners.
 

Behalve een zoektocht naar de menselijkheid in de machine is DocLab: Humanoid Cookbook een onderzoek naar nieuwe kunstvormen waarvan de tafelmanieren nog niet altijd bekend zijn. Mag je er aan komen? Moet je klikken? Swipen? Ruiken? Proeven? Digitale kunstenaars spelen met nieuwe technologie zoals een chef speelt met bekende en onbekende ingrediënten en texturen. De combinaties en ervaringen die dat oplevert, is waar DocLab: Humanoid Cookbook uiteindelijk bovenal om draait. Schuif aan, proef en laat je verrassen!

 


▶︎ DocLab is het nieuwe-mediaonderdeel van IDFA en kwam tot stand in samenwerking met NL FilmFonds, Google, Diversion Cinema en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond

 

Exposities

Gemist

Deze agenda items zijn geweest.

do 15 nov 2018

vr 16 nov 2018

za 17 nov 2018

zo 18 nov 2018

ma 19 nov 2018