Dounia Mahammed

w a t e r w a s w a s s e r

Wat als we alles rondom ons zouden beschouwen als een raadsel? Hoe zouden we ons dan door het leven heen bewegen? In deze tijd zonder tijd om tijd te nemen, wil Dounia Mahammed stilstaan, leegte laten bestaan en vanuit die leegte opnieuw waarnemen.

Dounia Mahammed (1990, Brussel) studeerde in 2015 af aan de afdeling drama van het KASK in Gent. Haar werk getuigt van een bijzondere gevoeligheid voor taal, humor en beeldend denken. 

In haar solo w a t e r w a s w a s s e r (2017), een vormelijk spel met ruimte, tijd, beweging en stem, gaat Dounia op zoek naar nieuwe manieren om te communiceren: een choreografie voor één hand, of taal die puur klank wordt. Daarbij zoekt ze naar een grillig schakelen tussen uitersten: licht bestaat naast donker, of zwaar. Rust zouden we niet waarderen zonder onrust. Geen stilte zonder geluid om die stilte hoorbaar te maken.

Ontraadselen is verbonden met het hier en nu. Het vraagt om een beweeglijk en wakker omgaan met verschillende elementen. Omdat de dingen veranderlijk zijn, en de mensen zeker. Maar over antwoorden gaat het niet. Het gaat over vragen. w a t e r w a s w a s s e r is een vraagstuk. 

Parallel aan het spel van Dounia, is er live muziek van pianist Alan Van Rompuy, winnaar van de prijs voor beste band en voor beste solist op Jazz Contest Mechelen en beste band XL Jazz Contest met VORTEX. Een ontmoeting tussen woord en muziek.

Dounia vond inspiratie in het zenboeddhisme, theerituelen, het taoïsme en het verstilde, poëtische werk van de Duitse kunstenaar Wolfgang Laib.

Concept, tekst en spel Dounia Mahammed
Muziek Alan Van Rompuy
Artistiek advies Tine Van Aerschot, Dries Douibi & Simon D'huyvetter
Scenografie Koen Demeyere & Dounia Mahammed
LichtontwerpTimme Afschrift
Techniek Simon D'huyvetter
Productie wpZimmer
In coproductie metC-Takt, Vooruit, BUDA, C-Mine
Residentiesteun Gouvernement, KAAP, BUDA, Arsenaal / Lazarus, Kunstenwerkplaats Pianofabriek
Met de steun van de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aan Jakob Ampe, Kosi Hidama, Jan Van Damme, Bram Geldhof, Tom Callemin