alluviums_all-037.jpg

Camille Picquot

Een dunne lijn tussen waarheid en fictie

Camille Picquot

De beelden van jonge fotograaf en videomaker Camille Picquot (०1990) zijn even aantrekkelijk als ongemakkelijk. Ze gebruikt fotografie om een fictief verhaal op te bouwen, een werkwijze die we eerder met film associëren. Tegelijkertijd zet ze bepaalde conventies van cinema op hun kop door onwaarschijnlijke acteurs op te voeren in haar film. Samen met Fotomuseum Antwerpen brengen we nu haar werk naar Amsterdam.

 

Intiem of toch afstandelijk?

Camille Picquot bespeelt de kijker door te sleutelen aan gangbare normen en verwachtingspatronen. De speelse omgang met beelden en verhaallijnen resulteert in een gevarieerd maar consistent auteurschap: elke foto lijkt een alledaagse scène of handeling te bevatten, maar kijk je langer, dan is de logica van de actie ver te zoeken. Haar fotografische werk vertoont bovendien sterke tactiele kwaliteiten, materialen zijn voelbaar en personen tastbaar. Handen en handbewegingen komen veelvuldig terug, een idee van motoriek en beweging ontvouwt zich.

 

Camilles beelden verleiden en ze nemen ons mee in een nieuw maar bevreemdend verhaal. De tentoonstelling is een eerste grondige kennismaking met haar nog jonge oeuvre. Ze bevat twee fotoreeksen, Domestic Flight en Total Ground. Ook is er speciale aandacht voor haar videowerken. Naast het bekroonde Hollow Hours, ze ontving een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds in 2016, tonen we ook haar nieuwe film.
 

De tentoonstelling in de Brakke Grond vormt een tweede luik na de solopresentatie in FOMU in 2018 en is gecureerd door Wytske Visser (de Brakke Grond) en Rein Deslé (FOMU).

Biografie

Camille Picquot woont en werkt in Brussel. Ze maakte in 2016 deel van van de .tiff selectie, Jonge Belgische Fotografen die jaarlijks door FOMU wordt samengesteld. Recente tentoonstellingen vonden plaats in KIOSK, Gent, Marres, Maastricht, en Hopstreet Gallery, Brussel. Haar eerste monografische publicatie, Domestic Flight (Art Paper Editions), is gelanceerd samen haar tentoonstelling in FOMU, 2018.