Een ode aan Campert

Remco Campert krijgt op 8 oktober door Koning Filip van België de driejaarlijkse Prijs der Nederlandse Letteren uitgereikt, de belangrijkste oeuvreprijs van de Lage Landen. In de aanloop naar deze gebeurtenis eren we de lichtvoetigste van de Vijftigers. 

Lees hier het artikel dat Julien Staartjes schreef voor SSBA Salon.

Literair tijdschrift De Parelduiker publiceert een dubbelnummer gewijd aan Campert. De Parelduiker, SLAA, De Bezige Bij en De Brakke Grond organiseren een avond rond zijn werk en zijn roemruchte verleden (film, poëzie, cabaret, de Antwerpse jaren, het debuut, brieven aan Simon Vinkenoog, tekeningen, unieke documenten). Jonge dichters schrijven een ode op de met talloze prijzen gelauwerde auteur. Met medewerking van vele Nederlandse en Vlaamse dichters, acteurs en muzikanten zoals Benjamin Herman, Charlotte Van den Broeck, Wim Noordhoek, Mirjam van Hengel, Thomas Verbogt, K. Michel, Daan Doesborgh, en video-artist Lisette Spiegeler en natuurlijk Remco Campert. De presentatie is in handen van Jasper Henderson.

 

De gasten:

Benjamin Herman ken je van New Cool Collective, de band die hij in 1990 oprichtte. Zijn derde Edison won Benjamin Herman met het album Campert, een album in samenwerking met, u raadt het al, Remco Campert. Over de wederzijdse beïnvloeding zeggen Herman en Campert in Vrij Nederland: ‘Je
hebt me een intens geluk bezorgd.’

 

Charlotte Van den Broeck (1966) debuteerde in januari 2015 met Kameleon bij de Arbeiderspers. Eerder publiceerde ze in Het Liegend Konijn en de Revisor. Daarnaast staat ze veel op het podium: van literaire festivals tot bruine cafétogen. Begin dit jaar stond ze op Saint Amour en in september op de
Nacht van de Poëzie.

 

Wim Noordhoek (1943) is een Nederlands radiomaker, journalist en auteur. In 1967 maakte hij zijn eerste programma voor de VPRO-radio, “Help!”. Daarna maakte hij programma's als “HEE”, de “Joe Blow Show”, “Piet Ponskaart presenteert” en “Nova Zembla.” Samen met Arend Jan Heerma van Voss maaktte hij De Radiovereniging, een programma waarin radiomakers over hun vak vertelden en historische radiofragmenten te beluisteren waren. Sinds 2006 heeft hij een weblog op de boekensite van de VPRO, Avondlog.

 

Mirjam van Hengel (1967) publiceerde in 2014 Hoe mooi alles. Leo en Tineke Vroman, een liefde in oorlogstijd (Querido). Het boek werd lovend ontvangen en gaat in september 2015 als toneelstuk in première, met in de hoofdrollen Kees Hulst en Esther Scheldwacht. Van Hengel is poëzieredacteur bij
uitgeverij Querido en programmamaker bij o.a. De Nieuwe Liefde.

 

K. Michel (1958) debuteerde in 1989 met de gedichtenbundel Ja! Naakt als de stenen. Voor zijn tweede gedichtenbundel Boem de nacht (1994) kreeg hij de Herman Gorterprijs. Zijn derde bundel Waterstudies (1999) werd bekroond met de VSB-poezieprijs en de Jan Campertprijs.

 

Thomas Verbogt (1952) debuteerde in 1981 met de verhalenbundel De feestavond. Sindsdien schreef hij vele romans, verhalenbundels en toneelstukken. Met zijn oeuvre groeide ook zijn publiek. Thomas Verbogt heeft een dagelijkse column in De Gelderlander, de krant van zijn geboortestreek.

 

Daan Doesborgh (1988) was van 2006 tot 2011 de stadsdichter van Venlo. Ook op slampodia is Daan een graag geziene gast. Zijn carrière als slammer werd bekroond in 2010, toen hij datzelfde NK won. In 2008 publiceerde Daan de bundel De Reeds Beweende Liefdes van Daan Doesborgh, die verscheen bij Literair Station Venlo. In 2010 verscheen bij uitgeverij De Contrabas zijn tweede bundel, De Venus Suikerspin.