EKKO / de Brakke Grond

STUFF. x Niels Broos

In 2019 presenteren we samen met onze Utrechtse vrienden van EKKO vier double bills. Avonden met twee hoofdprogramma's waarvan één Vlaams en één Nederlands. We beginnen op 9 februari met STUFF. en Niels Broos. Waar we STUFF. kennen als het geluid van nieuwe Jazz uit Vlaanderen, is Niels Broos één van de belangrijkste Nederlandse aanstichters van een urgente stroming die het midden vindt van hiphop, elektronica en jazz.

STUFF.

Als je onmogelijk te specifiëren bent, laat je je bandnaam natuurlijk ook lekker abstract. Bij STUFF. hoor je namelijk vanalles voorbij komen, met als enige rode draad: als het maar avontuurlijk is. De heren van STUFF. laten zich inspireren door alles tussen Jaco Pastorius en Aphex Twin, en combineren IDM met jazz en funk op een rauwe, trippy manier. Met elektronische wind controllers, vocoders, scherpe gitaren en funkende bassen, is STUFF. een kleurrijk klankpallet waar je alles in kan horen wat je wil. Het enige wat je hoeft te doen, is dansen en meegevoerd worden. Inmiddels hebben Gilles Peterson en zijn BBC Radio-maatjes lucht gekregen van deze dromerige Vlamingen, en vloeit de magie van STUFF. door heel Europa.

Niels Broos

Toetsenist en producer Niels Broos opereert op het grensvlak van jazz, electro en hiphop, maar nooit met twee benen in één van die genres. Als het maar wonderlijk, raar en ondefinieerbaar blijft, dan kan het. Broos gaat al even mee. Hij won in 2009 een Duiveltje voor "Beste Toetsenist" voor zijn werk in Kyteman Orchestra, waar hij een voornaam lid van was, maakte een geeky mini-album voor het Amsterdamse Super Sonic Jazz. Én hielp hij Jameszoo een handje of twee op zijn langspeler Fool, die dan weer op het gerenommeerde Brainfeeder-label verscheen. De eerste soloplaat van Niels Broos verscheen in 2017 op het label Alpha Pup, en in 2018 volgt zijn tweede productie. Op het podium richt Niels Broos zich volledig op eigen producties met live toetsen.