Emi Kodama

Beyond the buildings, the clouds are a mountain range

Tijdens Beyond the Black Box voert kunstenares Emi Kodama een bijzondere performance uit, met de titel Beyond the buildings, the clouds are a mountain range. Liggend in een hangmat, waar je de waan van de dag even achter je laat, luister je naar een verhaal, voor jou alleen, en ga je op reis door je eigen verbeelding.

Let op: een ticket voor deze performance is alleen geldig in combinatie met een dagkaart. Deze koop je via het algemene programma van Beyond the Black Box. Klik op de gewenste dag om een dagkaart te kopen. 

Emi Kodama over de voorstelling

"Wanneer ik hardop verhalen voorlees, speelt het lichaam van de luisteraar een rol in de beleving ervan. Door de fysieke ervaring van de performance te begeleiden, voeg ik een laag toe aan de innerlijke wereld die het verhaal in de verbeelding van de luisteraar schept. Het bewust positioneren van luisteraars en daarmee bepalen wat zij zien en horen, voegen een nieuwe dimensie toe aan het vertellen van een verhaal.

Deze performance is ontwikkeld in de context van IN/FINITY, een driejarig project waarin ik mijn kunstenaarspraktijk heb kunnen delen met de gasten van TOPAZ bij de UZ Brussel, een palliatieve dagopvang. In mijn interacties met hen bleek 'water' een terugkerend thema, en de zee in het bijzonder. Het kwam op verschillende manieren ter sprake, in een gesprek over uitzicht op zee vanuit een slaapkamerraam, over een dagje naar het strand met vrienden, of over in een fantasielandschap in het water liggen."

Op reis door je verbeelding

"Ik kreeg de indruk dat deze mensen een vakantie nodig hadden - weg van België, weg van TOPAZ, zelfs al vonden ze het er fijn, gewoon omdat iedereen wel eens een andere omgeving nodig heeft. Misschien wilden ze ook even weg van zichzelf, omdat ze klem zaten in een gedachtencirkel waar ze niet uit raakten. Een gevoel waar ik mezelf, en met mij vele anderen denk ik, mee kon identificeren.

Los van de fysieke grenzen die we hebben, we zijn altijd lichamen in de ruimte. Daarom zijn er interne en externe factoren die beïnvloeden hoe goed we in het moment kunnen zijn. Je kan op een prachtig strand liggen, maar je zorgen maken over een vriend. Misschien ben je aan het lezen, maar word je afgeleid door luidruchtige buren. Luisteraars reizen op dezelfde manier door hun verbeelding door de verhalen die ik vertel. Hun lichaam speelt een rol in hoe ze het narratief in worden geleid. 

Tijdens Beyond the Black Box wil ik je graag uitnodigen om naar een verhaal te komen luisteren vanuit een hangmat. Hangend in de lucht, de waan van de dag buitensluitend, ga je op reis naar verschillende bestemmingen in je verbeelding."

Over de maker

Emi Kodama brengt met haar werk haar publiek mentaal naar andere plekken. Ze doet dat door verschillende disciplines met elkaar te verbinden, waaronder tekst, performance en installatie. Ze legt zich in haar artistieke praktijk toe op het toevoegen van herinneringen en dagdromen aan het alledaagse en creëert verhalen die het publiek kan ontdekken en uitbreiden. Ze wil anderen de mogelijkheid geven om tijd door te brengen in hun innerlijke wereld - zodat ze nieuwsgierig worden, vragen stellen en de kracht ervaren van hun eigen belevingswereld.

Emi Kodama is een kunstenaar afkomstig uit Vancouver (CAN), en woont sinds haar tijd aan het HISK in 2008 in Gent. Ze haalde haar MFA aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en een BFA aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede.

 

Beyond the buildings, the clouds are a mountain range ging in maart 2019 in première tijdens Performatik in het Kaaitheater te Brussel. Tijdens Beyond the Black Box is de performance voor het eerst in Nederland te ervaren.

Credits
PerformanceEmi Kodama
Technische ondersteuningElias Heuninck
Mede mogelijk gemaakt doorIN/FINITY en de Vlaamse Gemeenschap
Met dank aande mensen van TOPAZ, Hans Demeulenaere, Marnix Rummens, Julie Rodeyns, Wouter Bouchez, Lauren Von Gogh, en Tramaine de Senna