EUNIC

Nacht van de Europese Literatuur

In Boekarest is het een uur later dan in Amsterdam, Berlijn of Praag, waar het weer een uur later is dan in Londen, waar het drie uur vroeger is dan in Istanbul – of nee, twee uur, afhankelijk van zomer of winter. Hoog tijd voor Europa om te bepalen hoe laat het is. Tijdens de Nacht van de Europese Literatuur wordt Tijd geschreven en gedicht door elf auteurs uit heel Europa. Een avond met verhalen, poëzie en cinema, onder leiding van Guido Snel, schrijver en docent Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Met medewerking van The One Minutes.

In het kader van Leeuwarden-Fryslân 2018 vindt de Nacht van de Europese Literatuur dit jaar ook plaats in Leeuwarden.

De Nacht van de Europese Literatuur wordt georganiseerd door EUNIC, het samenwerkingsverband tussen de Europese culturele instituten en is mede mogelijk gemaakt door de Europese Commissie.

Wie zijn de auteurs?

De auteurs zijn: Marius Burokas (Litouwen), Jan Carson (Verenigd Koninkrijk), Robert G. Elekes (Roemenië), Kostas Gouliamos (Cyprus), Dana Grigorcea (Zwitserland), Çiler İlhan (Turkije), Mustafa Kör (Vlaanderen, België), Elmar Kuiper (Friesland, alleen aanwezig in Leeuwarden), Svealena Kutschke (Duitsland), Marije Langelaar (Nederland), Giorgio Montefoschi (Italië), Jaroslav Rudiš (Tsjechië)

Mustafa Kör is schrijver en dichter. Bekend is hij onder meer van zijn debuutroman De Lammeren. In 2008 was Mustafa Kör een jaar lang stadsdichter van de stad Genk. Zijn werk werd bekroond met de twee jaarlijkse cultuurprijs van Maasmechelen. De El Hizjra literatuurprijs. De Groene Waterman publieksprijs. Zijn poëziedebuut Ben jij liefde kreeg veel lof en werd genomineerd voor de Theater aan zee-debuutprijs. 

Kostas Gouliamos, PhD, is de verkozen rector van de Europese Universiteit Cyprus. Daarnaast is hij dichter, essayist en literaire criticus. Hij verdiept zich in de domeinen; politiek, cultuur (dichten en kunst), media en communicatie. Sinds 1980 heeft hij uitgebreid geschreven, waaronder poëziecollecties, boeken, hoofdstukken en papers, over onderwerpen die relevant zijn voor media, cultuur, poëtica, communicatie en politiek, met een kritisch perspectief en aanpak. Gouliamos is lid van Hellenic Authors’ Society. Hij publiceerde vijf poëziebundels, waarvan sommigen opgenomen zijn in nationale en internationale bloemlezingen die vertaald zijn in het Engels, Frans en Italiaans.

Çiler İlhan, geboren in 1972, studeerde Internationale Betrekkingen en Politieke Wetenschappen aan de Bosphorus Universiteit; vervolgens Hotel Management op de Glion Hotel School in Zwitserland. Ze heeft gewerkt op het gebied van hotelmanagement, marketing / communicatie en tijdschriftuitgeverij (als redacteur / schrijver). Ze is een lid van de Turkse en Nederlandse PEN, Momenteel werkt İlhan aan haar roman.

 

Jan Carson is gevestigd in Belfast. Recente werken omvatten de roman Malcolm Orange Disappears (Liberties Press, 2014), de korte verhalenverzameling Children's Children (Liberties Press, 2016) en een verzameling microfilms, Postcard Stories (Emma Press, 2017). Onlangs tekende ze een boek met drie boeken met Doubleday, met een nieuwe uitgave begin 2019. Carson's verhalen zijn uitgezonden op BBC Radio 4 en meest recent op Radio 3 (gelezen door Liam Neeson). Haar werk is verschenen in tijdschriften als Banshee, Harper's Bazaar en The Honest Ulsterman. Momenteel is zij de Roaming Writer in Residence op Translink Trains in heel Ierland voor het Irish Writers 'Centre Dublin.

Marius Burokas is dichter, schrijver, vertaler en hoofdredacteur van de Vilnius Review. Als meester van de paradox kan hij zowel shockeren als entertainen in één regel. Zijn recente boek, of clean being (švaraus buvimo), werd gepubliceerd in 2018. Parthische boeken publiceren binnenkort zijn boek met geselecteerde Engelse poëzie, Now I Understand. Zijn werk heeft een aantal prijzen gewonnen, waaronder de literaire prijs Young Yotvingian, en is in acht andere talen gepubliceerd. Burokas vertaalde de poëzie van Charles Simic, Walter S. Merwin, William Carlos Williams, Charles Bukowski, Ted Hughes en Alan Ginsberg. Hij woont in Vilnius.

Marije Langelaar is een Nederlandse dichter. Haar tweede bundel, De schuur in (Into the Shed, 2009) won de tweejaarlijkse Hugues C. Pernath-prijs en nominaties voor de Jo Peters Poëzieprijs en J.C. Bloem Prijs. Haar nieuwste bundel Vonkt (It Sparks) won de Jan Campert Prijs 2017, de Awater Poëzieprijs en een nominatie voor de 2018 VSB Poëzieprijs. Langelaar geeft expressie aan de natuurlijke krachten tussen mensen en tussen mensen en hun omgeving - uitwisselingen die verre van idyllisch zijn. In haar vitale, soms surrealistische gedichten, grenst een sprookje aan grimmigheid terwijl ze navigeert door het wonderbare en het twijfelachtige.

Elmar Kuiper is een getrainde psychiatrisch verpleegkundige, beeldend kunstenaar en dichter, maar ook een performer en zanger van de postpunk / new wave-band Tigers-fan Greonterp. Hij heeft zeven poëziebundels gepubliceerd. Hertbyt (2004) ontving een nominatie voor de Fedde Schurer-prijs voor het debuut van Friese schrijvers. Daarna volgden Ut namme fan mysels (2006), Hechtzwaluwen (2010, nominatie Cees Buddingh Prize), Granytglimkes (2011), Hiemsiik (2015), Ruimtedier (2016, nominatie JC Bloemprijs en shortlist Piter Jelles Prize) en Stienkeal (2018). Zijn gevoelige gedichten zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits en Portugees en gekozen voor bloemlezingen.

Elmar is alleen aanwezig in Leeuwarden, op dinsdag 15 mei.

Giorgio Montefoschi is schrijver, literair criticus en vertaler. Hij schreef zestien romans waarvan vele zich afspelen in Rome, zijn geboortestad. In 1994 won hij de Premio Strega, de belangrijkste literatuurprijs in Italië, met La casa del padre. Hij studeerde af met een scriptie over schrijfster Elsa Morante, werkte voor de Corriere della Sera en maakte culturele programma’s voor de Italiaanse publieke omroep RAI. Zijn laatste roman Il buio dell’India is een essayistisch reisverhaal over een fascinerend land met zijn sluierachtige licht.

Dana Grigorcea is een Zwitsers-Roemeense schrijver en filoloog, geboren in Boekarest en wonend in Zürich. Ze studeerde filologie, theater en filmregie en journalistiek in Roemenië, België en Oostenrijk. Na een vroege carrière in de journalistiek maakte ze haar literaire debuut met Baba Rada (2011), gevolgd door het bekroonde Das primäre Gefühl der Schuldosigkeit (Het Fundamentele Gevoel van Onschuld, 2015) en Die Dame mit dem maghrebinischen Hündchen (de Dame met de Mahgrebische Lapdog, 2018). Ze schrijft ook kinderboeken, essays en columns voor kranten en tijdschriften en reist vaak in Europa en daarbuiten om lezingen en lezingen te geven.

Jaroslav Rudiš is schrijver, muzikant, kunstenaar, toneelschrijver en journalist. Hij studeerde germanistiek, geschiedenis en journalistiek aan de Technische Universiteit Liberec, de Karelsuniversiteit Praag en de Vrije Universiteit Berlijn. Hij debuteerde in 2002 met de roman Nebe pod Berlínem (De hemel onder Berlijn), waarmee hij in Tsjechië en Duitsland doorbrak. Onlangs verscheen zijn laatste novelle Het volk boven in de Nederlandse vertaling, in navolging van Het einde van de punk in Helsinki uit 2016. Rudiš schrijft zowel in het Tsjechisch als Duits en ontving dit jaar als eerste niet-Duitstalige auteur de prestigieuze Preis de Literaturhäuser.

Svealena Kutschke werd geboren in Lübeck, woont nu in Berlijn en heeft een academische graad in culturele studies en esthetische praktijk behaald. Na haar literaire debuut in 2009 ontving ze verschillende beurzen en voltooide het schrijven van residenties van het Goethe-Instituut in China, Polen en Kroatië. Ze publiceert regelmatig in tijdschriften en bloemlezingen. Haar nieuwste roman Stadt aus Rauch (City of Smoke) is in de Nederlandse vertaling uitgegeven door Atlas Contact met de titel Een stad, het meisje en de duivel. Het verweven de Duitse geschiedenis van de 20e eeuw met een familiesaga, en is bovendien een liefdesverklaring aan haar geboorteplaats.

Robert G. Elekes werd geboren in een multi-etnisch gezin in Braşov, Roemenië. Hij doceert momenteel literatuur- en vertaalstudies aan de Transilvania Universiteit van Braşov. Hij publiceerde zijn eerste gedicht, "Speologia Sinelui," (Speleology of Self) in 2012. Zijn eerste poëzie-volume, aici îmi iau dinţii-n spinare şi adio (hier laat ik mijn tanden in mijn rug steken en ben ik weg, 2015) kreeg de Mihai Eminescu Opus Pimum Nationale Poëzieprijs, de Iustin Panţa Nationale Poëzie Debuutprijs en de Debuutprijs van de Romanian Writers 'Union. Hij is de oprichter en coördinator van het dichtwerkfestival Dactăr Nicu's Skyzoïde dichters.

The One Minutes presenteert: Europa in een dag.

De dag ontwaakt in Boekarest, de minuten verstrijken in Istanbul, Amsterdam, Londen, Kaliningrad. Het licht verglijdt, de dag lengt, gezichten in Berlijn, Zürich, Rome, Triëst, Lissabon. Een dag in het leven van de Europese steden.