Expositie Luisterinstallaties

Ter gelegenheid van het audioverhalenfestival Oorzaken, presenteert de Brakke Grond bijzondere luisterinstallaties. In alle installaties staat afluisteren centraal en worden verhalen verteld die toegang geven tot intieme inzichten. Met werk van Sanne Rovers en Laura Stek, Dagmar van Wersch en Bert Hana, Dries Depoorter en Eva Moeraert, Maarten Van den Bossche, Jo Caimo en AudioCollectief SCHIK.

 

 

 

Een Luisterend Oor
Makers: Sanne Rovers (NL) en Laura Stek (NL)

Ga zitten in de leunstoel, kijk naar buiten, pak de hoorn van de telefoon en luister.

Het telefoongesprek sterft een snelle dood. Met de komst van sms, skype en Facebook wordt er ieder jaar minder gebeld, maar voor ouderen is de vaste telefoon soms het enige contact met de wereld. Ouderen die weinig aanspraak hebben, worden gecontacteerd door vrijwilligers van de Zilverlijn. Deze vrijwilligers bellen hen elke week even op. Meer dan één miljoen ouderen in Nederland is eenzaam en zo’n tweehonderdduizend ouderen hebben hooguit eens per maand echt contact met anderen. Documentairemaker Sanne Rovers en radiomaker Laura Stek maakten een installatie op basis van gesprekken van de Zilverlijn. Zij presenteren hier in première ‘Een luisterend oor’.

Duur: 3 x 4 minuten

Met dank aan: Wouter Nieuwendijk, Marnix Ike en Monique Lesterhuis

Gerealiseerd i.s.m. Oorzaken Festival / VPRO / Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

 

Rebuild Fukushima
Makers: Dagmar van Wersh (NL) en Bert Hana (NL)

In 2016 is het vijf jaar geleden dat de kernramp plaats vond in Fukushima Japan. De steden rond de kerncentrale zijn spooksteden geworden waar geen levende ziel te bekennen is. Google streetview heeft de verlaten straten vastgelegd zodat je virtueel kunt wandelen langs de vervallen huizen. Fotograaf Dagmar van Wersch en Google streetview expert Bert Hana knappen de huizen digitaal weer op en maken er bouwpakken van waar je tijdens Oorzaken zelf mee aan de slag kunt. Terwijl je bouwt, luister je naar persoonlijke herinneringen van oud bewoners waardoor je toegang krijgt tot hun gedachten en de huizen weer beginnen te leven. 

Co-productie van Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond & IDFA DocLab, met steun van VoordeKunst.

 

The Birds Know More

Maker: Maarten Van den Bossche (BE)

Dit beeldverhaal toont de poëtische zoektocht van Oskar. Die leeft in harmonie met zijn omgeving, een beschermend bos met rivieren. Op een nacht worden tientallen bomen omvergeblazen en Oskar vraagt zich af waarom. Wie en wat is deze onhoorbare mysterieuze kracht? In door hem opgezette observatoria probeert hij deze onzichtbare stille beweging te grijpen. Hij brengt verslag van zijn pogingen en twijfels uit bij zijn vriendin Nel. Hij schrijft haar hoe hij de wind in de ‘val’ lokt en tracht te vangen met zijn apparatuur, als een soort Kuifje. Oskars 'afluister'-ontwerpen zijn op een ontroerend esthetische manier in beeld gebracht.

 

Innerrhythms
Maker: Jo Caimo (BE)

Zijn het wel louter erotisch geladen verhalen waar onze oren van gaan gloeien? Uitvinder en artist-in-residence Jo Caimo onderzoekt vooraf en tijdens Oorzaken Festival de sociale impact van zijn Rode Oortjes Meter. Deze meter maakt opwinding visueel aan de hand van oortemperaturen. Wanneer je weet dat anderen weten dat jouw oren in brand staan: luister je dan anders? Of luisteren anderen dan vooral anders naar het geen jij luistert? Kom zijn Rode Oortjes Meter zelf testen en maak kennis met zijn andere onderzoeksprojecten zoals de Bluetooth inner ritmes waarmee hij door het inslikken van een Bluetooth microfoon de geluiden van zijn hele spijsverteringsstelsel vrijgeeft.

 

Cloud Messenger 
Makers: Dries Depoorter (BE) en Eva Moeraert (BE)

Wanneer we iets toe vertrouwen aan ‘the cloud’ dan geven we een stukje verantwoordelijkheid weg. Een wolk van computers neemt het van ons over en stuurt onze geschreven woorden en beelden rond zonder dat wij de koers nog kunnen volgen. Mediakunstenaar Dries Depoorter en radiomaakster Eva Moeraert koppelen deze digitale krachten aan fysieke natuurwetten. Je vertrouwt een gesproken bericht toe aan de cloud die vervolgens circuleert zoals de windstromen gaan. Via een website met actuele windstanden kan je de auditieve wolken volgen. Als er eentje boven jou passeert krijg je kans om die te beluisteren.

Met dank aan: David Surprenant (CA) en Elizabeth Sanky (GB)

Commissioned project i.h.k.v. All Future Memories / met steun van The Art of Impact

 

Geluidswandeling
Makers: Audiocollectief SCHIK: Nele Eeckhoorn (BE), Siona Houthuis (BE) en Mirke Kist (NL)

Blijkbaar Heb Je Nog Ongeveer Hetzelfde Nummer

Iedereen heeft relaties: vriendschappen, geliefden, familieleden. Maar deze veranderen, eindigen, verdwijnen. Om duidelijke en onduidelijke redenen. En ineens zie je die goede vriend of geliefde nooit meer. Iemand van wie je ooit alles wist. Of bijna alles. Veel in elk geval. (Of je dacht het te weten.)

 

AudioCollectief SCHIK maakt een geluidswandeling die jouw oorschelpen verandert in kleine schotelantennes die boodschappen opvangen die eigenlijk voor iemand anders zijn bedoeld. Terwijl je door de straten van Amsterdam wordt geleid,  kom je erachter hoe vreemden bekenden worden. En soms, vaker dan we misschien willen, hoe bekenden weer vreemden worden. Deze geluidswandeling vertrekt vanaf de foyer van de Brakke Grond en is tot 1 januari 2017 beschikbaar. Voor meer info klik hier.

Commisioned project i.h.k.v. Oorzaken Festival, met steun van de VPRO en Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum

 

Credits
I.h.k.v. All Future Memories en Oorzaken Festival
Met steun van The Art of Impact en begunstigers van Oorzaken Festival
Fotografe: Nichon Glerum