prinsloo1.jpg

Sandra Prinsloo

Festival voor het Afrikaans

Programma over kunst, cultuur en derde grootste taal van Zuid-Afrika

Tijdens het Festival voor het Afrikaans staat de kunst en cultuur in de Afrikaanse taal centraal. Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika. Het festival richt zich onder meer op de culturele uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Nederland en België. Op 22 en 23 september vindt de vierde editie plaats van het Festival voor het Afrikaans (voorheen Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam). Optredens en concerten zijn er onder andere van: Laurika Rauch, Gert Vlok Nel, Sandra Prinsloo, Antjie Krog, Die Wasgoedlyn en Zelda la Grange. Geestverwanten uit Nederland en Vlaanderen zoals Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert en Stefan Dixon zijn ook aanwezig.

Muziek, toneel, film, literatuur

Naast optredens van zangeres Laurika Rauch, zanger Gert Vlok Nel, actrice Sandra Prinsloo, dichteres Antjie Krog en schrijfster Zelda la Grange (twintig jaar lang de rechterhand van Nelson Mandela), ontvangt het festival ook Die Wasgoedlyn, met onder andere: Churchil Naudé, Riku Lätti en Jolyn Phillips. Die Wasgoedlyn is een collectief van singer songwriters, rappers, schrijvers en dichters afkomstig uit onder meer de townships. Geestverwanten uit Nederland en België zoals Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert en Stefan Dixon maken het muzikale programma compleet. Naast deze podiumprogramma’s zijn tijdens het festival ook een aantal actuele Zuid-Afrikaanse speelfilms en documentaires te zien.

Taalunie organiseert debat over meertaligheid

De Taalunie organiseert tijdens het festival op zondagmiddag een debat over meertaligheid in Zuid-Afrika, Nederland en België. Het vermaarde internationale veilinghuis Straus & Co is aanwezig om werken te taxeren van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Het festival serveert op zaterdag de karakteristieke curry uit Durban en op zondag een traditionele braai. Ook wordt er tijdens het festival een markt met Zuid-Afrikaanse producten gehouden.

7 Miljoen Afrikaanssprekenden

Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans in het verleden geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel van de Afrikaanssprekenden niet wit, maar donker. Van de donkere bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal.

Voor meer informatie kun je op de website van het Festival voor het Afrikaans kijken.

Koop hier je passepartout en kaarten voor het eten.

Wil je een passepartout koop hier je kaart.

Koop hier je kaart voor de Braai.

Koop hier je kaart voor de Curries.