prinsloo1.jpg

Sandra Prinsloo

Festival voor het Afrikaans

Programma over kunst, cultuur en derde grootste taal van Zuid-Afrika

Tijdens het Festival voor het Afrikaans staat de kunst en cultuur in de Afrikaanse taal centraal. Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika. Het festival richt zich onder meer op de culturele uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Nederland en België. Op 22 en 23 september vindt de vierde editie plaats van het Festival voor het Afrikaans (voorheen Afrikaanse Kultuurfees Amsterdam). Optredens en concerten zijn er onder andere van: Laurika Rauch, Gert Vlok Nel, Sandra Prinsloo, Antjie Krog, Die Wasgoedlyn en Zelda la Grange. Geestverwanten uit Nederland en Vlaanderen zoals Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert en Stefan Dixon zijn ook aanwezig.

Muziek, toneel, film, literatuur

Naast optredens van zangeres Laurika Rauch, zanger Gert Vlok Nel, actrice Sandra Prinsloo, dichteres Antjie Krog en schrijfster Zelda la Grange (twintig jaar lang de rechterhand van Nelson Mandela), ontvangt het festival ook Die Wasgoedlyn, met onder andere: Churchil Naudé, Riku Lätti en Jolyn Phillips. Die Wasgoedlyn is een collectief van singer songwriters, rappers, schrijvers en dichters afkomstig uit onder meer de townships. Geestverwanten uit Nederland en België zoals Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert en Stefan Dixon maken het muzikale programma compleet. Naast deze podiumprogramma’s zijn tijdens het festival ook een aantal actuele Zuid-Afrikaanse speelfilms en documentaires te zien.

 

Taalunie organiseert debat over meertaligheid

De Taalunie organiseert tijdens het festival op zondagmiddag een debat over meertaligheid in Zuid-Afrika, Nederland en België. Het vermaarde internationale veilinghuis Straus & Co is aanwezig om werken te taxeren van Zuid-Afrikaanse kunstenaars. Moderator van het debat is Margriet van der Waal, hoogleraar Zuid-Afrikaanse literatuur aan Universiteit van Amsterdam. Aan deze bijeenkomst wordt onder meer meegewerkt door prof. Jan ten Thije (Universiteit Utrecht), Ellen-Rose Kambel (Rutu Foundation), actrice Sandra Prinsloo, regisseur Basil Appollis, schrijfster Jolyn Phillips en filmmaakster Anina Peen.

 

Culturele uitwisseling tussen Zuid-Afrika, Nederland en België

Naast de optredens van Laurika Rauch, Gert Vlok Nel, Sandra Prinsloo en Antjie Krog ontvangt het festival ook schrijfster Zelda la Grange (twintig jaar lang de rechterhand van Nelson Mandela) en Die Wasgoedlyn, het befaamde collectief onder leiding van Riku Lätti. met singer songwriters, rappers, schrijvers en dichters afkomstig uit onder meer de townships van Kaapstad.

Geestverwanten uit Nederland en België zoals het Amsterdam gospelkoor The Elzabad Voices en de singer songwriters Joep Pelt, Klaas Delrue, Hannelore Bedert, Lieke Joosen, Lee Ursus en Stefan Dixon maken het muzikale programma compleet. Het festival wordt gepresenteerd door Leoni Jansen. Tijdens het festival is ook een voorproefje te zien van de Nederlands/Zuid-Afrikaanse theaterproductie Krotoa – Eva van de Kaap van het Volksoperahuis i.s.m. Artscape Cape Town.

 

Beeldende kunst, films, curries en een braai

Experts van het vermaarde internationale veilinghuis Strauss & Co geven een lezing over Zuid-Afrikaanse schilderkunst van de afgelopen 200 jaar. Bezoekers worden ook uitgenodigd om Zuid-Afrikaanse kunstwerken te laten taxeren. Op het filmprogramma staan Ellen (Ellen Pakkies Storie), Die rebellie van Lafras Verwey en twee documentaires van jonge filmmakers. Het Festival voor het Afrikaans serveert op zaterdag de karakteristieke Zuid-Afrikaans/Indiase curries en op zondag een traditionele braai. Ook wordt er tijdens het festival een markt met Zuid-Afrikaanse producten gehouden.

 

Meer over de gasten

 

Laurika Rauch
Laurika Rauch (1950) studeerde in jaren ’70 drama aan de Universiteit van Stellenbosch. In die tijd begon zij haar zangcarrière met o.a. repertoire uit het oeuvre van Jacques Brel en ook zette Rauch de gedichten van Ingrid Jonker op muziek. De doorbraak van Laurika Rauch was in 1979 met Kinders van die Wind. Met deze hit werd zij het boegbeeld van het moderne Afrikaanse lied. Veel (inter)nationale optredens en cd-opnames volgden met songs van o.a. haar echtgenoot Christopher Torr. In 2016 werd Rauch voor haar werk bekroond met de prestigieuze Order of Ikhamanga. Laurika Rauch komt naar Nederland met gitarist Loki Rothman.

Gert Vlok Nel
Eén van de bekendste Afrikaanse singer songwriters is Gert Vlok Nel (1963). De melancholische dichter en zanger werd in Nederland bekend door de documentaire Beautiful in Beaufort Wes van Walter Stokman. Als geen ander weet de voormalige barman en bewaker het troosteloze en geïsoleerde binnenland van Zuid-Afrika te treffen. In 1993 ontving hij voor zijn bundel Om te lewe is onnatuurlik de Ingrid Jonkerprijs.

Sandra Prinsloo
Sandra Prinsloo (1947) is het icoon in Zuid-Afrika in de wereld van film en theater. Internationaal beroemd werd zij met haar rol als Kate Thompson in de film The Gods Must Be Crazy uit 1980. Zij was te zien in meer dan honderd producties en ook regisseert Prinsloo de laatste jaren tal van producties. Haar rol in Freule Julie in 1985 zorgde voor veel ophef omdat zij als eerste blanke Zuid-Afrikaanse actrice een liefdesscène speelde met een zwarte acteur (John Kani). Prinsloo werd ernstig bedreigd en de voorstellingen werden verstoord door bommeldingen. Uit handen van Jacob Zuma ontving zij de prestigieuze Order of Ikhamanga. Tijdens het Festival voor het Afrikaans speelt Prinsloo haar veel

bejubelde solovoorstelling Moedertaal, een indrukwekkende poëtische productie over ouder worden en terugkijken.

Antjie Krog
In 1970 debuteerde Antjiie Krog (1952) met haar dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is zij uitgegroeid tot één van belangrijkste dichters van Zuid-Afrika. Persoonlijk, zintuiglijk en engagement zijn haar handelsmerken. Haar ontroerende werk is veelvuldig bekroond met onder andere de Hertzog-prijs, de Alan Paton Award en de Gouden Ganzenveer. Haar dichterschap behandelt thema’s als moederschap, ouder worden, verbondenheid, maar ook de worsteling met de ongelijkheid en racisme in Zuid-Afrika. Naast poëzie schrijft zij ook toneel en non-fictie. In De kleur van je hart doet Krog als journalist verslag van het optreden van de Waarheids- en Verzoeningscommissie vanaf 1995.

Zelda la Grange
Ondanks het feit dat Zelda la Grange (1970) als jonge, blanke vrouw de apartheid had ondersteund koos Nelson Mandela haar als vertrouweling. Ruim twintig jaar was La Grange zijn rechterhand. In 2014 schreef zij haar herinneringen op in het boek Goedemorgen, meneer Mandela. Tijdens het Festival voor het Afrikaans wordt zij o.a. op zaterdag geïnterviewd door Bart Luirink in het kader van het evenement Mandela 100 jaar.

Die Wasgoedlyn
Die Wasgoedlyn is in Zuid-Afrika een spraakmakend collectief van de beste singer songwriters, rappers, schrijvers en dichters uit onder meer de townships. Zanger en liedjesschrijver Riku Lätti begon Die Wasgoedlyn als een informele bijeenkomst van artiesten die in hun eigen omgeving optreden. Lätti nam deze bijeenkomsten op met zijn mobiele studio, waarbij de sfeer van authenticiteit behouden bleef. Die Wasgoedlyn wordt vooral gezien als de spreekbuis van de bruine niet-gefortuneerde Zuid-Afrikaan. Het collectief produceert opmerkelijke concerten en veelbeluisterde radio- en televisieprogramma’s waarin humor niet wordt geschuwd. Hun optredens zijn een mix van folk, rap, pop en traditionele Afrikaanse muziek. Die Wasgoedlyn wordt in De Brakke Grond gerepresenteerd door Churchil Naudé, Jolyn Phillips en Riku en Jackie Lätti.

Churchil Naudé
Zijn album Kroeskop vol geraas uit 2015 oogstte veel succes in Zuid-Afrika. Rapper Churchill Naudé liet op de CD twee kanten zien. De subtitel van het album was Veldmuis/Stadsmuis. Veldmuis vertegenwoordigt het akoestische repertoire terwijl Stadsmuis zich richt op hiphop en elektronische urban. Naudé loopt in zijn poëtische teksten niet weg voor de belangrijke sociale misstanden in de Zuid-Afrikaanse samenleving.

Jolyn Phillips
Jolyn Phillips debuteerde in 2016 met de Engelstalige verhalenbundel Tjieng Tjang Tjerries and other stories, die zich afspeelt aan de Zuid-Afrikaanse zuidkust, in Gansbaai, waar Phillips is opgegroeid. In 2017 volgde de dichtbundel Radbraak, die door een collega-dichter werd beschreven als ’n klein aardbewing van ’n bundel’. Phillips werkt momenteel aan haar proefschrift bij de Universiteit van Wes-Kaapland. Zij treedt ook op als zangeres en spoken word artist.

Riku Lätti
Riku Lätti is een Zuid-Afrikaanse zanger en liedjesschrijver en oprichter van Die Wasgoedlyn. In eigen land werkte Lätti samen met een groot aantal belangrijke artiesten, zoals Laurika Rauch, David Kramer en Anton Goosen. In 2005 en 2006 toerde hij door Nederland en Vlaanderen, waar hij onder meer samenwerkte met Stef Bos. Ook lanceerde hij zijn eerste Benelux-album, Akoesties. Lätti schreef de soundtrack voor Zuid-Afrikaanse tv-series als Hopeville (in Montreux bekroond met een Zilveren Roos). Ook maakte hij de filmmuziek voor onder andere Die Wonderlike Avonture van Hanna Hoekom.

Jackie Lätti
Jackie Lätti is de ‘moeder’ van Die Wasgoedlyn, die alle artiesten met haar zwoele zang begeleidt. Jackie volgde een dramaopleiding aan de Universiteit Stellenbosch. Zij is actrice, schrijfster en verhalenverteller. Jackie is de stem van Wasgoedlyn Radio en coproducent van de televisieserie over Die Wasgoedlyn.

Stefan Dixon
Stefan Dixon is een Zuid-Afrikaanse singer songwriter die op dit moment in Brussel woont. De liefde bracht hem naar België. In Zuid-Afrika speelde Dixon op vrijwel alle grote festivals en daar bracht hij ook zijn eerste cd uit op het Universal-label. Drie jaar geleden stal hij de harten van het Belgische volk met zijn Zuid-Afrikaanse bewerking van Mia, het legendarische nummer van de inmiddels overleden Luc de Vos van Gorki. In 2018 had hij een hit met Vir Nou, Voor Nu, dat hij samen met Klaas Delrue van de populaire Vlaamse band Yevgueni opnam.

Joep Pelt
De Nederlander Joep Pelt is een echte ‘gitaar globetrotter’. Zijn thuis is de hele wereld en hij is continu op zoek naar ingrediënten maar ook naar de muzikale overeenkomsten voor zijn werk. Bekend is Pelt door zijn werk voor de Limburgse band Carboon en zijn samenwerking met Lobi Traoré. Voor zijn programma Soweto Soul werkte Pelt samen met muzikanten uit alle hoeken van Zuid-Afrika’s muzikale landschap. Zijn eclectische gitaarspel met invloeden uit de modderige oevers van de Mississippi en de Niger, is daarbij het ideale smeermiddel.

Klaas Delrue
De Belgische chansonnier en kleinkunstenaar Klaas Delrue is vooral bekend door de Nederlandstalige band Yevgueni. In 2013 ontving de band de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek. Als soloartiest staat Delrue bekend om zijn maatschappijkritische repertoire en zijn liedjes die over huis en haard gaan. In 2014 kwam zijn eerste solo-plaat uit met als titel Risquons tout, een Franstalig album waarin hij duidelijk is geïnspireerd door zijn jeugdhelden Aznavour, Gainsbourg en Brassens.

Hannelore Bedert
In 2007 studeerde singer songwriter Hannelore Bedert aan het Belgische Herman Teirlinck Instituut af bij de afdeling Kleinkunst. Aanvankelijk zong zij in de Engelstalige band Rheen. Maar sinds haar solo-cd Wat als uit 2008 zingt zij in het Nederlands. De opvolger, het album Uitgewist, werd met superlatieven overladen: ‘bloedeerlijk’, ’zonder franje’ en ‘gênante herkenbaarheid’, schreef de pers naar aanleiding van het werk van Bedert.

Frazer en Deniel Barry
Het componistenduo (en echtpaar) Frazer en Deniel Barry is al decennia actief in de Zuid-Afrikaanse muziekscène, onder andere in hun band Tribal Echo. Kenmerk van hun muziek is een ultieme mix tussen diverse Afrikaanse stijlen, traditionele muziek uit de Kaap en jazz, folk, hip hop en reggae. Frazer en Deniel Barry waren ook verantwoordelijk voor de veelbekroonde Zuid-Afrikaanse muziektheaterproducties Lepeltjie vol snare en Die riel van Hip Hop. In Nederland werken zij mee aan de Nederlands/Zuid-Afrikaanse theaterproductie Krotoa – Eva van de Kaap van het Volksoperahuis i.s.m. Artscape Cape Town.

7 Miljoen Afrikaanssprekenden

Het Afrikaans is de derde grootste taal van Zuid-Afrika, na het Zoeloe en het Xhosa maar vóór het Engels. In totaal wonen er in Zuid-Afrika zo’n 7 miljoen Afrikaanssprekenden. Hoewel het Afrikaans in het verleden geassocieerd werd met de apartheid, is het merendeel van de Afrikaanssprekenden niet wit, maar donker. Van de donkere bevolking van Zuid-Afrika heeft driekwart het Afrikaans als huistaal.

Voor meer informatie kun je op de website van het Festival voor het Afrikaans kijken.

Kaartverkoop

Er zijn verschillende kaarten te koop. Hieronder lees je de mogelijkheden:

KAARTSOORT 1: Passepartout zaterdag en zondag: € 85,- (excl. diner)

KAARTSOORT 2: Middagprogramma 22 of 23 september: € 25,-

KAARTSOORT 3: Avondprogramma 22 of 23 september: € 25,-

KAARTSOORT 4:
Indiase curries: ook dié maken deel uit van de echt Zuid-Afrikaanse keuken! Op zaterdagavond serveert Devi Meijer van Savannah Event Catering kip-, rundvlees- en groentecurries met rijst of roti, bunnychows, samoosa’s, een ham-en-preiquiche en pepermunttaart  is op 22 september: € 15,- (excl. drankje)

KAARTSOORT 5:
Braai: Op de laatste avond van het Festival voor het Afrikaans verzorgt André Koning, de Boereworskoning, een Zuid-Afrikaanse braai zoals alleen hij dat kan. Met zelfgemaakte boerewors, lamstjops, twee verschillende salades, Mrs Ball’s en brood is op 23 september € 15,- (excl. drankje)

Kaartsoort 2 en 3 koop je via de speciale ticketknop bovenaan deze pagina. Hieronder kun je je passepartout en kaarten voor het eten kopen.

Wil je een passepartout koop hier je kaart.

Koop hier je kaart voor de Braai.

Koop hier je kaart voor de Curries. 

Het festival is mogelijk gemaakt door: 

Amsterdams Fonds voor de Kunst, African Wines, Algemene Afvaardiging van de Vlaamse regering, Algemeen Nederlands Verbond, Afrikaanse Taalraad, BOS Ice Tea, Dagbreek Trust, De Brakke Grond Gravin van Bylandt Stichting, Het Jan Marais Nationale Fonds LW Hiemstra Trust, Mandela100, Naspers, Nederlands Taalunie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Showmax, Stichting Zuid-Afrikahuis Nederland, Strauss & Co, Van Ewijck Stiging Foundation, Vlaams Zuid-Afrikaanse Vereniging, Het Volksoperahuis, Week van de Afrikaanse roman