Folding Figures

Eva Giolo

De Brakke Grond presenteert in december de expositie Eva Giolo - Folding Figures. Hierin zijn drie video-installaties van kunstenaar Eva Giolo (1991) te zien, waaronder de prijswinnende film A Tongue Called Mother


Bezoekers aan voorstellingen op dinsdag 10 december en dinsdag 17 december kunnen deelnemen aan een 'flitsbezoek': curator Vera Bertheux geeft op deze avonden een korte inleiding, waarna bezoekers de films kunnen bekijken. Start: 19.30 uur, verzamelen bij het Onthaal.
 

Portretten over liefde, verlies, taal, tijd

Voor A Tongue Called Mother won Eva Giolo op 15 november 2019 de Cedric Willemen Award. De film beeldt de relatie tussen taal, gebaren en verwantschap uit. De kijker volgt de taalontwikkeling van drie generaties vrouwen uit eenzelfde familie. Bij het leren van een taal is niet alleen ons brein aan het werk, maar werkt het lichaam net zo hard mee. De film is een meditatie op het leren en verleren van taal als uiting van leeftijdsgebonden lichamelijke ontwikkelingen. Terwijl het (klein)kind leert lezen, zien we de grootmoeder woorden vergeten. De moeder slaat een brug tussen deze twee werelden. 

Het werk van Giolo legt zich toe op verhalen over liefde en verlies, over tijd en geheugen, over taal en identiteit. In haar films ‘schildert’ ze portretten die het midden houden tussen fictie en documentaire, van ongeziene, meestal privé-werelden. In 2016 ontving Giolo een Wildcard van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Met dit prijzengeld realiseerde ze A Tongue Called Mother. Voor de Brakke Grond maakt ze een speciale versie: ze presenteert de film als een zesluik. 

Maria Pacios Cruz schreef een verdiepend artikel over deze film.

 

Eva Giolo: “Ik probeer steeds om eigen verhalen om te buigen naar een bepaalde vorm zodat het persoonlijke bewaard blijft, maar toch een universeel karakter krijgt.” 

 

De tweede film, The Taste of Tangerines, ging op 21 november 2019 in voorpremière bij HISK in Gent en is een portret van het Japanse eiland Ocho (Yutakamachiocho). Hierin deelt een grootmoeder herinneringen met haar kleinzoon nadat ze elkaar tien jaar niet hebben gezien. Het is zowel een relaas over het verleden, als een impressie van haar dagelijks leven. Giolo (re)construeert op een aftastende, poëtische manier herinneringen en verhalen. Afwisselende woord- en beeldfragmenten zijn onderdeel van de zoektocht naar het heden en verleden, het zichtbare en het onzichtbare. 

Study of Gestures_01, ten slotte, is onderdeel van een serie videowerken waarin de invloed van taal en cultuur op het lichaam wordt onderzocht. In een film-loop volgen we het ritme en de herhaling van dagelijkse handelingen, als een onderzoek naar bewegingen. 

 

Over Eva Giolo

Eva Giolo (1991) woont en werkt in Brussel. Ze studeerde Schone Kunsten aan de afdeling Media Arts van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KASK) in Gent en het Kanazawa College of Art in Japan en voltooide ook haar muziekopleiding aan het Institute of Contemporary Music in Londen. Haar werk was onder meer te zien in Florence, Wenen, Berlijn, Marseille en Antwerpen en op (film)festivals in New York, Parijs en Rotterdam. Giolo ontving de VAF Wildcard voor experimentele film (2016) en de Cedric Willemen Award voor A Tongue Called Mother (2019). Ze is genomineerd voor de VG Award (2020). Eva Giolo is een van de oprichters van kunstenaarscollectief elephy en post-grad resident aan het HISK in Gent (2018-2020). In 2020 start ze een residentie in WIELS in Brussel.

Flitsbezoeken
Bezoekers aan voorstellingen op di 10 en di 17 dec kunnen deelnemen aan een 'flitsbezoek': curator Vera Bertheux geeft een korte inleiding, waarna bezoekers de films kunnen bekijken.
Tijd: 19.30
Locatie: Onthaal