Grand Alzheimer Café

Verhalen over dementie

De tentoonstelling Wij twee samen van Ephameron in de Brakke Grond is aanleiding voor een Grand Alzheimer Café.

In deze speciale editie staan verhalen rondom dementie centraal. Steeds vaker is er niet alleen oog voor de medische benadering van de ziekte maar ook de sociale kanten ervan. Verhalen bieden ingang tot begrip voor die sociale impact. Vandaag komen sprekers aan het woord die dementie verbeelden in tekeningen, een boek, een verhaal, film, muziek, theater en in woord. Maar er is ook interactie met de zaal.

Aanmelden voor het event kan telefonisch via 020 626 68 66 (nummer is bereikbaar ma-vrij, 13u - 17u en za, 17u-19u30)
 

Illustratrice Ephameron komt aan het woord over hoe je persoonlijke belevingen vertaalt in artistiek werk dat je deelt met publiek? Illustratrice Ephameron (Eva Cardon) begon in de eerste plaats voor zichzelf te tekenen over de ziekte afasie die haar vader kreeg. Later kwam het boek en gaf ze haar ervaringen vrij. In het licht van de expositie en het gelijknamige boek Wij Twee Samen zal zij als een van de sprekers in gesprek gaan over het autobiografische beeldverhaal.

 

Marlies Bosmans is een Vlaamse theatermaakster die in Amsterdam studeert. Zij hield interviews met mensen met Alzheimer en baseerde daar een theatrale performance op.

Schrijfster Revka Bijl observeert maatschappelijke beperkingen en eigenaardigheden. Speciaal voor Wereld Alzheimerdag schrijft ze een column over een dementievriendelijke maatschappij.  Deze column draagt zij live voor.

 

Maaike Delver en Bart Boonstra zijn het initiatief Beeldverzorgers gestart. Door middel van film willen zijn het welbevinden van mensen met dementie bevorderen.  Ze halen de buitenwereld naar binnen door in samenspraak met de naasten van degene met dementie een filmpje op maat te maken en dragen daarmee een prachtig voorbeeld bij aan de dementievriendelijke samenleving.

Sjef van Bommel schreef Ik ben niet kwijt, een aangrijpend boek over het geleidelijke verlies van zijn partner aan dementie, en hoe zij samen met vallen en opstaan invulling geven aan die levensfase.

Zangeres Kim Erkens bezoekt mensen met dementie en zingt één op één een liedje met een speciale waarde of persoonlijke betekenis: een Vergeet-Mij-Liedje. Opnamen daarvan zijn te zien in een video-installatie en Kim zal vertellen over het project.

Rikke Komen vertelt over de Dementie Verhalenbank

 

Iris van der Reijden is gespreksleider.

 

Alzheimer cafés vinden door heel Nederland plaats als ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden.

Deze middag is onderdeel van het themaprogramma Focus op geheugen en dementie.

i.s.m. Alzheimer Nederland, afdeling Amsterdam