Hannes Dereere & Silke Huysmans

Pleasant Island

Het eiland Nauru in de Stille Oceaan was lang een paradijs op aarde en werd dankzij de grote hoeveelheid fosfaat in de grond het rijkste land ter wereld. Maar nu alle rijkdommen ontgonnen zijn, is de grond uitgeput en heerst er armoede. Pleasant Island is een microkosmos waarin problematiek rond kapitalisme, kolonisatie en migratie worden uitgespeeld. Silke Huysmans & Hannes Dereere navigeren hier via hun smartphones doorheen en geven ons een inkijk in een land dat ecologisch, economisch en humanitair is uitgeput.

Verborgen in de Stille Oceaan ligt het kleine eiland Nauru, ooit Pleasant Island genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel voor onze moderne tijd, waarin kolonisatie, kapitalisme, migratie en ecologie met elkaar botsen. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad in de grond, werd het eiland onder Australisch toezicht in sneltempo omgespit en leeg gegraven. Tot alle natuurlijke rijkdom was uitgeput en er niets meer overbleef.

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. De situatie van de vluchtelingen ter plekke is uitzichtloos. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een steeds verder stijgende zeespiegel.

In deze postapocalyptische setting botsen documentaire theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op de grenzen van een wereld die gericht is op eindeloze groei. Aan de hand van interviews en gesprekken die ze op het eiland opnamen, gaan ze op zoek naar een perspectief. Welke uitzichten blijven er over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht? Hoe gaan we om met de grauwe toekomstbeelden die ons allen boven het hoofd hangen?

Hannes Dereere & Silke Huysmans

De jonge Brusselse theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere vertrekken in hun werk vanuit concrete situaties, gebeurtenissen of plaatsen die een brede thematiek in zich dragen. Wat het duo kenmerkt, is de manier waarop ze onderzoek voeren aan de hand van wetenschappelijke research, interviews en veldonderzoek.

Silke studeerde in 2013 af aan de dramaopleiding van KASK School of Arts in Gent. Hannes behaalde in 2012 zijn diploma Theaterwetenschappen aan UGent. Na hun studies realiseerden ze verschillende in situ projecten, waarbij ze een sterke interesse ontwikkelden voor documentaire-elementen binnen het theater. In 2016 namen ze met hun eerste voorstelling Mining Stories een volgende stap in dit onderzoek. In deze voorstelling onderzoeken ze de impact van een recente mijnramp in het zuiden van Brazilië, de streek waar Silke is opgegroeid. Getuigenissen die ze verzamelden aan de hand van fieldrecordings, worden in Mining Stories samengebracht op scène als een theatrale, meerstemmige analyse waarmee de kaalslag van de ramp in kaart wordt gebracht. De voorstelling ging in première op het Bâtard Festival in de Beursschouwburg in Brussel, werd geselecteerd voor Circuit X en toert momenteel in zowel binnen- als buitenland.

Silke Huysmans & Hannes Dereere zetten hun eerste stappen bij de Brusselse Kunstwerkplaats Pianofabriek en het Bâtard Festival. Pleasant Island, hun tweede voorstelling die in mei 2019 op Kunstenfestivaldesarts in première ging, is de eerste voorstelling die wordt gecreëerd onder de vleugels van het Gentse kunstencentrum CAMPO. 

Credits
VanSilke Huysmans & Hannes Dereere
ProductieCAMPO
CoproductieKunstenfestivaldesarts, Spring Festival Utrecht, Beursschouwburg, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Veem House For Performance, Theaterfestival SPIELART München & De Brakke Grond Residenties: Beursschouwburg, De Grote Post, KAAP, Kunstencentrum Buda, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, LOD, STUK, & Veem House for Performance
Met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie
Met dank aanalle gesprekspartners in Nauru