Het leven, een gebruiksaanwijzing

De makers van Plots en Toendra (VPRO) presenteren hun nieuwe podcast: Het leven, een gebruiksaanwijzing.
 

Voertaal: Nederlands

Het leven, een gebruiksaanwijzing is een 14-delige serie van zelfhulpdocumentaires met een knipoog, als antwoord op alle relevante levensvragen. Tijdens de presentatie kijk je mee achter de schermen van de serie, zijn er live interviews maar is er ook de opvoering van een choreografie van dansgezelschap House of Makers, Gioia, gebaseerd op één van de verhalen uit de serie.

 

Gioia 

Gioia danste vroeger graag. Met haar ogen dicht in de huiskamer of midden in een bloemenveld. Maar sinds ze meerdere psychoses heeft gehad associeert ze zichzelf verliezen met iets negatiefs. Controle, rust en regelmaat is nu het devies. Dat is moeilijk, zeker omdat er in de psychose ook veel schoonheid zit.

De korte dansvoorstelling Gioia ('levensvreugde') werd gemaakt rond één van de hoofdpersonen uit de aflevering "Hoe jezelf te verliezen?" van Het leven, een gebruiksaanwijzing. De performance laat de beelden uit Gioia’s verhaal tot leven komen, waardoor de psychoses waaraan Gioia lijdt als lijfelijke ervaring zichtbaar en voelbaar worden.

 

Het leven, een gebruiksaanwijzing is een co-productie van de VPRO en Solaparola.

Beluister de trailer hier.

 

 

een programma vanmediapartner VPRO