IDFA & de Brakke Grond presenteren: Berlin / Het Zuidelijk Toneel

True Copy

Op 6 mei 1994 vallen de gendarmes binnen op het Franse landgoed van Geert Jan Jansen. Ze stoten er op meer dan 1600 werken van grootmeesters als Picasso, Dalí, Appel, Matisse en Hockney. Opmerkelijk detail: het merendeel ervan blijkt geschilderd door een Nederlander, Geert Jan Jansen. Hij wist meer dan twintig jaar de kunstwereld op te lichten. 
 

Na BERLINs Perhaps All The Dragons…, waarin Geert Jan reeds opduikt als een van de dertig verhalenvertellers, staat hij in True Copy nu centraal. In de schaduw van de grote meesters schaaft hij door de jaren heen aan zijn ambacht. Geert Jans werk en leven is een evenwichtsoefening op de slappe koord tussen fictie en realiteit. Vandaag hangen er in musea wereldwijd nog steeds enkele werken waarvan niemand vermoedt dat ze eigenlijk van Geert Jan komen. Een spellingsfout in een certificaat dat hij uitschreef bij een werk 'in de stijl van' Chagall deed hem uiteindelijk de das om. BERLIN toont in True Copy het interne radarwerk van een complexe man, om – onder andere – de hypocrisie binnen de kunstwereld bloot te leggen. Welke waarde heeft de waarheid nog? En is het soms niet verfrissender om mee te kunnen gaan in een mooi vormgegeven leugen?
 

Juryrapport TheaterFestival 2019 


De voorstelling werd geselecteerd voor Het TheaterFestival 2019. Uit het juryrapport:
'Een van de meest verrassende voorstellingen van het jaar komt van theatergroep BERLIN. [..] True Copy [is] veel meer dan interessant docutheater. BERLIN gebruikt het verhaal van Jansen voor een slimme, geestige en secuur uitgewerkte bespiegeling over echt en nep, over realiteit en fictie, over wantrouwen en geloven. True Copy [speelt] op het niveau van de voorstelling een spannend spel met het publiek: in hoeverre kunnen we alles geloven wat Jansen hier vertelt, of worden we er ingeluisd door BERLIN? [..] Consequent doorgedacht tot de uiterste grens, deze voorstelling!'

In de pers

Trouw | ★★★★★
 

True Copy zet theater simpel en vooral grandioos in als middel tussen verbeelding en goedgelovigheid. Wat is wel, wat is niet waar? Is cult kunst of namaak? Een ding is zeker, True Copy deelt een kunstschop uit, die het thema van Boulevard enorm verdiept.”

Lees de volledige recensie

 

NRC | ★★★★★
 

"Voor True Copy, hun nieuwste voorstelling, bedient Berlin zich razendknap van de werkelijkheid van de Nederlandse kunstvervalser Geert Jan Jansen. Een cultheld. Een schelm." 

Lees de volledige recensie 


Theaterkrant | Keuze van de criticus


​Het gezelschap bewijst dat je met theater zware onderwerpen speels met verbazende humor naar de toeschouwer kan brengen. Het einde is een verrassende onthulling." 

Lees de volledige recensie

Credits
Concept en regieBERLIN [Bart Baele en Yves Degryse]
MetGeert Jan Jansen
Assistent Geert Jan JansenLuk Sponselee
CameraBERLIN, Geert De Vleesschauwer, Jessica Ridderhof en Dirk Bosmans
MontageBERLIN, Geert De Vleesschauwer en Fien Leysen
Compositie muziek en mixingPeter Van Laerhoven
Live mixingArnold Bastiaanse of Hans De Prins
PianoGovaart Haché
CelloKatelijn Van Kerckhoven
GeluidsopnameBas De Caluwé en Maarten Moesen
ScenografieManu Siebens, Ina Peeters en BERLIN
LichtontwerpBarbara De Wit
Technische coördinatieManu Siebens en Geert De Vleesschauwer
Technische assistentieRex Tee
Trailers & teasersFien Leysen en BERLIN
ProductieleidingCeleste Driesen en Jessica Ridderhof
ProductieBERLIN
Zakelijke leidingKurt Lannoye
AdministratieJane Seynaeve
SpreidingEveline Martens
CommunicatieSam Loncke
Met dank aanSaskia Verreycken, Diana Boro, Geert Jan Jansen voor zijn medewerking aan voorbereidingen, repetities en voorstellingenreeks
CoproducentendeSingel international kunstcampus [Antwerpen, BE], le CENTQUATRE-PARIS [FR], Het Zuidelijk Toneel [Tilburg, NL], Brighton Festival [VK], C-TAKT [Limburg, BE], Theaterfestival Boulevard [Den Bosch, NL], PACT Zollverein [Essen, DE] Met de steun van de Vlaamse Overheid, Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid (Podiumfonds) BERLIN is creative associate bij deSingel international kunstcampus [Antwerpen, BE] en artiste associé bij le CENTQUATRE-PARIS [FR]