Industry Dag

Talks en workshops voor makers

Een dag speciaal voor makers van podcasts, radio-documentaires en hoorspelen. Of je nou voor een omroep of een krantenredactie audioverhalen maakt, zelfstandig een podcast produceert of nog nooit een microfoon hebt vastgehouden, maar wel ambities in die richting hebt: op deze dag kun je je licht opsteken bij (inter)nationale podcasthelden en je netwerk uitbreiden.

Het programma

9.30-11.30 | Workshops 
Iedere deelnemer kan vooraf reserveren voor één van de vier workshops (vol = vol) van meestervertellers Scott Carrier (VS), Chenjerai Kumanyika (VS), Eva Moeraert (BE) of Wederick de Backer (BE). Onderaan deze pagina vindt je een uitgebreide beschrijving.

11.30-12.30 | Netwerken tijdens de lunch

12.30-14.30 | Talkshow 
Gepresenteerd door Tjitske Mussche en Katharina Smets met o.m.:
- De workshopgasten: Scott Carrier, Chenjerai Kumanyika, Eva Moeraert en Wederik de Backer
- Filmregisseur en schrijver Antoinette Beumer (Soof, Hertenkamp) over wat podcastmakers kunnen leren van filmregisseurs en vice versa
- Anne Janssens van Dag en Nacht Media over hoe je geld kan verdienen met podcasts 
- Thomas Rueb over de eerste weken van de nieuwe dagelijkse podcast van NRC Handelsblad. 

15.00-17.00 | NPO-fonds: Hoe verleid je je publiek? 
In deze NPO-fonds special gaan we met professionals uit andere disciplines op zoek naar manieren om een groot, breed of bijzonder publiek te bereiken. Wat is de aantrekkingskracht van podcasts en hoe spelen we in op de groeiende belangstelling van marketeers, makers en luisteraars? Met pitches van makers en tips van experts zoeken we naar een antwoord op deze vraag. Presentatie: Eva Cleven 

17.30-18.30 | Speeddaten
Maak kennis met een eindredacteur van een omroep, een fonds of een podcastbedrijf. Direct plannen pitchen mag ook. Neem in ieder geval je visitekaartje mee. Inschrijven kan bij aanvang van de Industry Dag in de foyer.

MET KORTING NAAR DE OPENING

Met je ticket voor de Industry Dag krijg je 50% korting op het openingsprogramma. Daarna kun je deze avond ook nog naar de première van de podcast Waarom van Eva Moeraert of naar Nachtspoor van 23.00-02.00 uur. Hiervoor zijn apart kaartjes te koop.  

NACHTSPOOR
Tijdens Nachtspoor op vrijdag 29 maart zijn installaties te bezoeken van 23:00 tot 02:00, met exclusief voor deze nacht de audioperformance in het donker van SCHIK/Nele Eeckhout. Luister verder o.a. naar de verhalen van Marte Boneschansker onder de sterren in de binnentuin van de Brakke Grond, doe mee aan de inbeeldchoreografie van Roel Heremans of neem plaats in caravan Bolleke en help Lucas de Man/Stichting Nieuwe Helden met hun zoektocht naar erotische fantasieën.

Workshop Chenjerai Kumanyika (VS)

Telling more radical stories: How to handle complicated narratives on power and history, gender, race or class.

Hoe ga je om met complexe verhalen over macht en geschiedenis, gender, ras of sociale klasse? Met voorbeelden uit zijn podcast Uncivil (bekroond met een Peabody Award) en Seeing White, analyseert Chenjerai samen met de deelnemers hoe de technieken die hij gebruikt toegepast kunnen worden in de Nederlandse en Vlaamse context, en op andere post-koloniale geschiedenissen.

*Voertaal Engels 

Workshop Wederik De Backer (BE)

Radiofictie - Van tekst naar klank

Je schrijft een tekst. Je boekt acteurs. Maar dan? Hoe ga je van letters op papier, naar sprankelend geluid in een hoorspel? Opnames op locatie? Of alles 'droog' in studio opnemen, en je vervolgens een ongeluk monteren? Een workshop van de virtuoze hoorspelmaker Wederik De Backer (winnaar Prix Europa radiofictie 2017) over audio-enscenering. Papier-maché, maar dan met geluid.

Workshop Scott Carrier (VS)

How to come close to a stranger?

Hoe benader je iemand die je helemaal niet kent? Hoe kan je op korte tijd vertrouwen opbouwen? Niet alleen in de persoon die je interviewt, maar ook in jezelf als maker. De opnames zijn het vertrekpunt voor alles. Hoe kan je goede van slechte opnames onderscheiden? De Amerikaanse auteur Scott Carrier won een Peabody Award voor zijn audiowerk, en is gekend voor zijn werk voor het programma This American Life en zijn onafhankelijke podcast Home of the Brave. In deze workshop wil hij werken op het vertrouwen op de individuele stem van elke maker.

*Voertaal Engels 

Workshop Eva Moeraert (BE)

Te dicht op de huid? Omgaan met persoonlijke gevoelige verhalen.

Eva Moeraert (winnaar Hearsay Audio Prize 2017 en meervoudig winnaar Korte Golf) duikt met haar gloednieuwe VPRO-podcast Waarom in haar persoonlijk verleden. Ze reconstrueert de zelfdoding van een intieme vriend. De gevoelige inhoud van haar zoektocht stelde haar regelmatig voor ethische en persoonlijke vraagstukken. Samen met haar eindredacteur Randy Vermeulen bespreekt ze de uitdagingen en moeilijkheden van het proces, en halen ze internationale voorbeelden aan.

Waarom gaat tijdens Oorzaken in premiere, klik hier voor meer informatie tickets.