Industry-programma Oorzaken Festival

Op vrijdag 30 september vindt de industry-dag plaats van Oorzaken Festival. Speciaal voor radio- en andere verhalenmakers organiseren we een dag met workshops (keuze uit 4 workshops), een meet-up, meet the money sessions en een masterclass van Eleanor McDowall. Daarnaast geeft de industry-kaart op zaterdag toegang tot de Podcast Party.

U kunt een keuze maken uit één van de volgende workshops:

 

  • Workshop met Benjamen Walker

De podcasts van Benjamen Walker (VS, Theory of Everything, Radiotopia) kenmerken zich door zijn soepele, bijna essayistische vertelstijl in de voiceovers. Hoe schrijf je goede teksten voor een radioreportage, documentaire of podcast? In deze workshop licht Walker een tipje van de sluier op. Hij doet dit aan de hand van een nieuwe serie afleveringen waar hij nu mee bezig is, over de wereld achter de advertenties die we dagelijks op het internet bewust of onbewust onder ogen krijgen.  

(voertaal Engels)
10:30-12:30, VPRO Zaal

 

  • Workshop met Rikke Houd            

Rikke Houds (DK) herkenbare poëtische documentaires worden uitgezonden door omroepen in Europa (BBC, NRK, SR, DR), Canada (CBC) en Australië (ABC). Ze is sociaal geëngageerd en ervaren in het geven van workshops, aan zowel professionals als amateurs uit minderheidsgroepen. In deze workshop zal Rikke vertellen over verhalen die werken met verschillende narratieve lagen in tijd en die zich in het verleden afspelen. Hoe je dit effect kan bereiken zonder de intensiteit en de aanwezigheid van het verhaal te verliezen. Rikke illustreert haar relaas aan de hand van haar documentaire The Woman On The Ice en andere werken. http://rikkehoud.dk (voertaal Engels) 

10:30-12:30, Luisterlounge

 

  • Workshop met Marlies Cordia

Hoorspelregisseur Marlies Cordia geldt als dé autoriteit op het gebied van het Nederlandse radiodrama: in 1988 won zij de Zilveren Reissmicrofoon voor haar hele oeuvre. Met haar Hoorspelfabriek maakte Cordia meer dan 40 hoorspelen, vaak bewerkingen van boeken als Bonita Avenue en Millennium - mannen die vrouwen haten. Ook geeft Cordia les aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). In deze workshop leren makers dialoog schrijven voor radio. Je eigen dialoog wordt in de workshop besproken. Stuur uiterlijk dinsdag 27 september een Word-bestand naar bouke.bloemen@brakkegrond.nl. Als je hiernaast ook een kort audio-fragment wilt laten horen, brand dit dan op cd en neem het mee.
(voertaal Nederlands)

9:30-12:30, Bovenkamer

 

  • Workshop met Duncan Speakman

Duncan Speakman is een Engelsman die in België woont maar met zijn geluidswerk van Spanje tot China reist. Hij is een componist en maker van theatrale geluidservaringen, intieme audiowandelingen, subtlemobs en zelfs boeken die buiten de bladzijden verder leven. Zijn collectief Circumstance maakt narratieve werken die ze zelf “filmische ervaringen zonder beeld” noemen en gebruik maken van de publieke ruimte, geluid en mobiele technologie. Duncan is een meesterlijke docent: met voorbeelden uit zijn eigen ervaring zet hij makers aan tot spelen met geluid en verhaal.

10:30-12:30, Studio

 

Meet-up

Ontmoet andere radiomakers tijdens deze meet-up. Inclusief lunch en de première van de audiowalk van collectief SCHIK.

12:45-15:00 (inloop 12:30), Rode Zaal

 

Meet the money sessions

Aan ideeën geen gebrek, maar hoe zorg je ervoor dat je radiodocumentaire, hoorspel, podcast of audiotour ook gerealiseerd wordt? Op de industry-dag kun je speed-daten met onder meer eindredacteuren van omroepen, hoofdredacteuren van kranten en tijdschriften en medewerkers van fondsen en musea. Grijp je kans en pitch je idee (of jezelf)! Ook de prijs van Stichting Verhalende journalistiek wordt tijdens deze sessie uitgereikt.

15:30-17:00, boven café 

 

Masterclass Eleanor McDowall

Duik met Radio Atlas in een luistersessie vol audioverhalen van overal ter wereld. Van krachtige peptalks tot geheime drugdeals, zomerkampen tot parallelle werelden.  Hoe kunnen we de muziek, humor, emotie en stilte weergeven wanneer we audio documentaires over taalbarrières heen willen presenteren? Eleanor McDowall is een meester in het cureren én vertalen van internationale radio. (Voertaal Engels)

17.00-18.30, VPRO Zaal

 

De praktijk van podcasting

Steeds meer mensen, ervaren radiomakers én enthousiaste beginnelingen, starten een eigen podcast. Maar hoe zorg je dat je daarvoor ook wordt betaald? Botte Jellema (De eeuw van de amateur) spreekt met Daniëlle Emans (Kostgangers) en Chris Bajema (De man met de microfoon) over hoe zij hun podcasts gefinancierd weten te krijgen. Na afloop is er een borrel.

18.30-19.30, Luisterlounge

 

Onderdeel van Oorzaken Festival

Oorzaken Festival brengt een ode aan audioverhalen en prikkelt avontuurlijke luisteraars met boeiende, mooie en ontroerende verhalen van over de hele wereld. We zoeken de grenzen van radiomaken op en geven een podium aan de meest vernieuwende makers van het moment. Het thema is afluisteren.

Er is een wereldwijde opmars van podcasts en indie radio. De beste verhalen en vele nieuwe werken zijn te horen tijdens een propvol festivalprogramma in de Brakke Grond. Deze beluister je samen in het theater maar ook varend over de grachten en wandelend door de stad. 

Ontdek het volledige programma hier.

 

 

U kunt maximaal 2 kaarten per persoon bestellen. 

Bekijk hier het blokkenschema van de industry-dag.

Dowload het blokkenschema hier: PDF-pictogram oorzaken_festival_-_industry_blokkenschema_2016.pdf