Jan Decorte / BLOET

Stand Down

Decorte breekt met zijn oeuvre

Jan Decorte ruilt de klassieken in voor een compromisloze rockband en een ruw, persoonlijk verhaal dat verteld moet worden. Kunst en leven zullen radicaler dan ooit samenvallen in dit strijdlustige verzet tegen de alsmaar groeiende berg pulp. 

"Uit een behoefte om op een ruwe persoonlijke manier over zijn bewogen leven te vertellen. Als blijk van strijdlust om - ondanks de tegenwind waarmee hij geconfronteerd wordt - toch koppig zijn eigen parcours verder te zetten"

Nederlandse première

Na een reeks herschrijvingen van klassieke teksten wordt met Stand Down een nieuwe weg ingeslagen. Decorte verlaat de klassieken, maar niet de grote waarheden en mysteries die de klassieken in zich dragen. Liefde en dood blijven centraal staan. Het samenvallen van leven en kunst wordt radicaler dan ooit.

In Jan Paternoster en Dries Van Dijck van Black Box Revelation vinden Decorte en Vinks hun gedroomde muzikale partners in crime. De compromisloze heftigheid van Black Box Revelation strookt volledig met de manier waarop Bloet in het theater en in de kunst actief is. Jan en Dries spelen een speciaal voor Stand Down gemaakte soundtrack.


Jan Decorte
Foto: Bart Grietens

Wat zegt de pers?

BRUZZ sprak met theatermakers Jan Decorte en Sigrid Vinks en rockgoden Jan Paternoster en Dries Van Dijck van Black Box Revelation. Lees hier het interview. 

 

Op 4 oktober waren Decorte en Vinks te gast bij 'Culture Club' op Canvas, waar ze over de vrijheid van het script, angst voor de dood en hun leven met elkaar spraken. Bekijk hier de uitzending.

 

★★★ Knack Focus
"Stand Down bestaat uit enkele loeiharde, messcherpe liefdesliedjes van Black Box Revelation en anderhalf uur choquerende ontboezemingen waarmee Decorte eigenlijk niet wil choqueren: le nouveau Jan Decorte est arrivé."

 

★★★ De Morgen
Stand Down is een brok rauw, ongepolijst theater. Verwacht geen franjes of toegevingen, maar een Jan Decorte die onverzettelijk zijn eigen ding doet. Waarbij je je soms afvraagt: is dit wel theater? Of is het eerder een therapiesessie, een poging van een exhibitionistische ziel om de dingen op een rijtje te krijgen? Jan Decorte zal het ongetwijfeld worst wezen.

 

"Stand Down distantieert zich van stand-up comedy: geen pointe of vaste tekst hier. Leven en kunst zijn één."  - De Standaard

Credits
ProductieBloet
CoproductieKaaitheater
Tekst en regieJan Decorte
MuziekBlack Box Revelation
MetJan Decorte, Sigrid Vinks, Jan Paternoster, Dries Van Dijck
DecorJan Decorte, Johan Daenen
KostuumsJan Decorte, Sigrid Vinks, Sofie DHoore
LichtJan Decorte, Luc Schaltin
FotografieDanny Willems