Jan Rosseel

'Back-up' in Museum Dr. Guislain

Het tweede luik van de reeks tentoonstellingen opent 11 maart in Museum Dr. Guislain in Gent.

De Vlaamse fotograaf en 'visual storyteller' Jan Rosseel presenteert met Back-up een serie nieuwe werken over zijn fascinatie voor ons geheugen en de relatie tot beeldvorming in de media. Vanuit iconische beelden als de onthoofding van James Foley of 9/11 onderzoekt Rosseel de logica van visuele media, de betrouwbaarheid van ons geheugen en de ervaring van collectieve gebeurtenissen. Back-up is een uniek expositietraject waarin drie organisaties intensief samenwerken: de Brakke Grond, Museum Dr. Guislain en Stroom Den Haag.

 

Bij de expositie in de Brakke Grond stond het thema 'media' centraal. Rosseel onderzocht hiervoor de verschillende rollen van de media en liet zien hoe media bijdragen aan de vorming van ons collectief geheugen. In Dr. Guislain zal het tweede thema - 'psyche' - voorop worden gesteld, waarna in Stroom Den Haag het thema 'politiek' de focus zal zijn.

 

Jan Rosseel maakt voor dit drieluik nieuw werk dat hij over een periode van anderhalf jaar door ontwikkelt en tijdens deze drie opeenvolgende tentoonstellingen presenteert.

 

Bekijk hier het videoportret dat naar aanleiding van het eerste deel van het drieluik gemaakt is: Media en het collectief geheugen.

 

Data

De solo-expositie van Jan Rosseel is geweest in: 

De Brakke Grond, Amsterdam:
10 dec 2016 t/m 29 jan 2017 

En zal nog openen in:

Museum Dr. Guislain, Gent: 
11 mrt 2017 t/m 28 mei 2017

Stroom, Den Haag:
2 dec 2017 t/m 18 feb 2018

Credits
BeeldJan Rosseel, 'OB 01 Osama Bin Laden (2016)' uit de serie 'On the Aesthetics of Violence'. Courtesy: The Ravestijn Gallery
Thijs Kurpershoek
Co-productie vanDe Brakke Grond, Stroom Den Haag en Museum Dr. Guislain
Met dank aanMondriaan Fonds, The Art of Impact, Akademie van Kunsten en het Netherlands Institute for Advanced Study