Jasper Rigole

81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was

Voor het eerst heeft Jasper Rigole – winnaar van de Young Belgian Art Prize in 2013 – een grote solotentoonstelling in Nederland. Al tien jaar wijdt Jasper zich aan zijn onderzoek naar andermans herinneringen, die hij onderbrengt in het fictieve instituut IICADOM (The International Institute for the Conservation, Archiving and Distribution of Other people’s Memories). Dit archief vormt zowel de inspiratiebron als het basismateriaal voor de werken in de tentoonstelling 81 dingen waarvan ik dacht dat ik ze vergeten was. 

 

 

 

De tentoonstelling is geopend tijdens de avondprogramma's

Jasper Rigole verzamelt herinneringen en verzamelingen van andere mensen. Zo vond hij een agenda waarin een man nauwgezet zijn dagelijkse gang van zaken noteerde, bedoeld voor zijn overleden vrouw (Agenda, 2015). Of stuitte hij op een erotische film uit de jaren ‘50, waarvan hij de meest beschadigde stukken toont (Nude Decay, 2008). De expositie is een gegronde en esthetische presentatie waarin persoonlijke en collectieve herinnering, toeval en institutionele precisie en feit en fictie door elkaar lopen. Een productie van de Brakke Grond, in samenwerking met Z33 uit Hasselt.

16 mm projectoren ratelen, cassettespelers spelen verhalen af en 81 dingen passeren de revue in een dia carrousel. Het archief van andermans herinneringen is een groeiende verzameling van familiefilms, foto’s en ander parafernalia die Jasper Rigole vindt op vlooienmarkten en in tweedehandszaken. Deze objecten die ooit zo waardevol voor iemand waren, maar verweesd werden achtergelaten, krijgen dankzij Rigole weer nieuwe bestemmingen. 

Een aantal bestaande audiovisuele installaties worden hier met elkaar in dialoog gebracht zoals Paradise Recollected, Outnumbered, Attraction en Temps Mort. Naast audiovisuele werken toont Rigole ook voor het eerst zijn collectie voorwerpen die als herinneringsobjecten in het archief zijn opgenomen zoals gevonden speelkaarten, oude schriftjes, rondellen, kattebelletjes … 

De werken worden gepresenteerd met behulp van een modulaire structuur, naar ontwerp van de Open Structures-methode van Thomas Lommée. De verschillende modules zijn dan weer sokkel, dan weer archiefkast of een 14 meter lange tafel waarin Rigole zijn filmarchief van meer dan 1000 familiefilms presenteert (An Elementary Taxomony of Collected Memory). 

De tentoonstelling geeft een overzicht van de ontwikkeling van IICADOM de afgelopen tien jaar, maar is zeker geen retrospectief. De honger van Jasper naar nieuw materiaal voor in zijn archief is na tien jaar nog altijd niet gestild; toegewijd en nauwkeurig gaat hij door als archivaris, onderzoeker, kunstenaar, oprichter en werknemer van IICADOM. 

 

GRATIS Rondleiding

Vr 29 januari

- 19u30 - 20u00 

- 20u00 - 20u30 

vooraf aan muziekavond Sonic Soiree of als onderdeel van een Public Dinner

Laat je mee op sleeptouw nemen door onze vliegensvlugge gids Ran. Lees meer  

 

‘Een herkenbaar beeld: een zaal vol ouders, turend door de lens van hun camera, ipad of mobiel, op armlengte omhoog gehouden. Ze filmen het schooloptreden van hun kind van begin tot eind. Nog voor het moment voorbij is, wordt de werkelijkheid al fictie. De beelden zijn geschoten, de herinnering is gecreëerd. Wie je bent, is wat je je herinnert.’ Lees de volledige tekst van Joyce de Badts hier

Lovende recensie door Edo Dijksterhuis in de Witte Raaf.

De expositie van Jasper Rigole is de aanleiding voor All Future Memories, themajaar over de toekomst van ons geheugen. lees meer 

In de pers, 7 januari 2016: 'Wie ooit de inboedel van een overleden familielid heeft gesorteerd, weet het: de mens is een onverbeterlijke hamsteraar' schrijft Roderik Six in zijn column voor de Vlaamse Knack. 'De kans dat Rigolde in de bak 8 millimeter filmpjes van uw dooie oom zit te snuisteren is bijzonder groot.' En tot slot: 'Griezelig dwangmatig en tegelijk met een wetenschappelijke air toont hij aan dat onze selfie- en verzameldrang niet nieuw is.' 

In de pers

Interview met Jasper Rigole op radio Klara, 27 okt.
Interview vanaf 35:38

 

Expo in Z33

De tentoonstelling was van 11 oktober t/m 6 december 2015 te zien bij Z33 in Hasselt. Meer info

Publicatie en doctoraat

De tentoonstelling valt samen met de afronding van het doctoraat in de kunsten aan de School Of Arts, Gent (KASK) van Jasper Rigole. De publicatie die voortgekomen is uit het doctoraat en tevens de tentoonstelling vergezeld, bestaat uit zeven delen die elk dieper op één van de deelaspecten van het project ingaan. Ze fungeren zowel als addendum van het werk als van elkaar. Maar evengoed zou deze redenering kunnen worden omgedraaid en zou het werk van Rigole als addendum van de publicatie kunnen gelden, als in een kluwen van verwijzingen. ‘Addenda’ is uitgegeven door MER. Paper Kunsthalle. Een van de katernen dient  ook als gids door de tentoonstelling. 

Credits
co-productie Z33 & de Brakke Grond
met dank aan KASK