Karl van Welden (BE)

MARS II

Een man speelt piano, te midden van een zacht neerdalende asregen. Steeds dichter en donkerder valt de as, met als gevolg een gestage transformatie van zowel beeld als muziek. MARS II is een beeldende en muzikale overpeinzing over de impact van catastrofes op ons denken. Gebiologeerd door de ecologische rampen, economische crisissen en terroristische aanvallen die ons bedreigen, organiseren we onze maatschappij meer en meer rond het vermijden van risico’s. Is het denkbaar dat we zulke verhalen in zekere zin nodig hebben, zoals een kind een griezelig sprookje? En fungeren al die apocalyptische scenario’s misschien ook als een ‘memento mori’, een herinnering aan onze sterfelijkheid?

Beeldend kunstenaar en performancemaker Karl Van Welden werkt aan een cyclus rond de vraag naar de menselijke aanwezigheid in het heelal. Met telkens een andere planeet als ankerpunt zoekt hij verschillende antwoorden op deze aloude vraag, in dikwijls vertilde, beeldende installaties. De serie SATURN bestond uit een reeks locatieprojecten rond thema’s als ruimtelijkheid, afstand, intimiteit, oneindigheid, controle en macht in relatie tot het hedendaagse landschap. De serie MARS spitst zich toe op de menselijke weerstand tegen grote fysieke krachten.

Concept, regie, geluid & compositieKarl Van Welden
DramaturgieBart Capelle
Geluid, compositie & pianoFrederik Croene
Geluid, compositie & sound engineeringVincent Malstaf
Machinerie & realisatieMaarten De Vrieze
LichtontwerpReynaldo Ramperssad
ProductiewpZimmer (Antwerpen)
CoproductieVooruit (Gent), Gessnerallee (Zürich), Uzès Danse (Uzès), Le Vivat (Armentières), IN SITU / TAKT Dommelhof (Neerpelt), La Strada (Graz), METROPOLIS (Kopenhagen)
Met steun vanVlaamse Overheid, LOD (Gent)
Met dank aanPiano's Maene